Adres

Stephansplatz 3
A-1010 Wenen

Website:  Stephansdom

Het door de Weners liefdevol 'Steff!' genoemde symbool van de stad is het belangrijkste gotische gebouw van Oostenrijk. De geschiedenis van de dom gaat terug tot 1147, toen men hier een eerste, nog Romaanse kerk wijdde. Deze werd halverwege de 13de eeuw vervangen door eveneens Romaanse nieuwbouw, waarvan de restanten, de reusachtige toren met de twee heidentorens, ook vandaag de dag nog de westgevel vormen.

De Pummerin

Het tegenwoordige gebouw ontstond in verschillende fasen: 1303-1340 het driebeukige Albertinische koor en vanaf 1359, op instigatie van de Habsburgse hertog Rudolf IV, de stichter, het schip met zijn schitterende ster- en netribbengewelven en de 137 m hoge zuid toren. De noordtoren bleef onvoltooid en kreeg in 1579 een 'torenhelm' in renaissancistische stijl. Daaronder hangt de Pummerin, de 21 ton zware, grootste klok van het land. Hij werd na het tweede Turkse beleg (1683) van de buitgemaakte kanonnen gegoten.

Wiener Neustädter Altar

Het interieur, dat door Adolf Loos het 'gewijdste ter wereld' werd genoemd, bevat ontelbaar vele unieke kunstschatten. De belangrijkste daarvan zijn de in 1514-1515 door de kunstenaar Anton Pilgram vervaardigde kansel, het gotische 'Wiener Neustädter Altar' uit 1447, het indrukwekkende praalgraf van keizer Frederik, waar Niclas Gerhaert van Leyden meer dan 40 jaar (1467-1513) aan heeft gewerkt, en het grafmonument van vorst Eugenius van Savoye uit 1754. Sterk aan te raden is ook een afdaling in de catacomben, waar de stoffelijke overschotten van vijftien Habsburgers en de urnen met de ingewanden van nog 56 andere leden van het Habsburgse huis, van wie de gebeenten zich in de Kaisergruft bevinden, rusten.

In de buurt

Google map of Stephansdom
Karl Marx Hof

Karl Marx Hof

Het Karl Marx hof is het schoolvoorbeeld voor de richtinggevende sociale woningbouw, waarmee het sociaal-democratische gemeentebestuur van Wenen in de jaren '20 van de 20ste eeuw de woningnood onder de...

Rathausplatz, Wenen
Dierentuin Wenen, Tiergarten Schoenbrunn
Ringstrasse, Wenen

Ringstrasse, Wenen

Klik om te vergroten De Weense Ring Strasse is veruit de bekendste boulevard in Wenen. Hij dateert van...

bezienswaardigheden, wijken en straten37 m
Sisi Museum, Wenen
Silberkammer, Wenen
Dommuseum

Dommuseum

Het museum in de dom heeft een grote kunstcollectie van onder meer beeldhouwwerken en schilderijen van...

musea, 55 m
Haas Haus, Wenen
Stephansplatz, Wenen
Mozarthaus Vienna (Wenen)

Mozarthaus Vienna (Wenen)

bezienswaardigheden, Theater & concerten107 m

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen