Het Achenmeer (Achensee) is een lang en smal meer in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het meer ligt dertig kilometer ten noordoosten van Innsbruck, ten noorden van de plaats Jenbach, dat in het urnterinntal (een dal in tirol) is gelegen. Het Unterinntal vormt samen met het Achental de grens tussen het Karwendelgebergte in het westen en de Brandenberger Alpen in het oosten.

133 meter diep

Het meer ligt op een hoogte van 929 meter en heeft een oppervlakte van 6,8 km².De totale lengte bedraagt ongeveer negen kilometer en de breedte ongeveer één kilometer en daarmee is het Achenmeer het grootste meer in Tirol. Het meer wordt druk bezocht, vooral in de zomer, waar men hier dan heerlijk kan vertoeven. Op het diepste punt is het meer 133 meter diep.

Stuwdam

Het meer werd oorspronkelijk naar het noorden ontwaterd via de rivieren de Achenbach en de Isar. Sinds de bouw van een waterkrachtcentrale bij de plaats Jenbach in 1927 wordt het water echter hoofdzakelijk, via een hoogteverschil van 380 meter naar de rivier de Inn geleid. Als gevolg van de aangelegde stuwdam is de waterspiegel dusdanig verhoogd, dat het meer inmiddels een inhoud van 66 miljoen kubieke meter water heeft. In de winter wordt echter het waterpeil verlaagd, waardoor de precieze omvang moeilijk is vast te stellen.

Achenmeer spoorlijn

Om het toerisme in de regio te bevorderen werd in 1887 het eerste stoomschip te water gelaten om het meer te bevaren. Sinds 1889 ontsluit ook de zeven kilometer lange Achenmeerspoorlijn (Duits: http://www.achenseebahn.at/), een smalspoortandradbaan tussen Jenbach en Seespitz, het gebied.

 © Österreich Werbung/Homberger
Klik om te vergroten

Plaatsen langs het meer liggen alleen aan de westelijke oever van het meer. Bekende plaatsen zijn Pertisau, aan de westelijke oever, ingeklemd tussen hoge bergwanden, Maurach, Achenkirch, Buchau (bij Maurach), Seespitz, Scholastika (bij Achenkirch), Gaisalm en Seehof.

Tolweg

Van Pertisau gaat een tolweg door het Falzthurntal naar de Gramai-Alm, het beginpunt voor mooie wandeltochten in de Tiroolse bergen.

In de buurt

Google map of Achensee of Achensee

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen