Het imposante plein voor de dom mag u niet missen. Het plein is omringd door zuilengalerijen en is gebouwd als een soort voorportaal van de Salzburger Dom. De barokke voorgevel van de dom neemt een hele zijde van het plein in beslag en heeft details die je bij een eerste, snelle blik nauwelijks waarneemt. De gevel van de dom bestaat uit drie verdiepingen, naar boven toe versierd met achtereenvolgens Dorische, Ionische en Corinthische zuilen. Op de balustrade van de eerste verdieping prijken beelden van de vier evangelisten. Op de driehoek tussen de torens staat een groot Christusbeeld en iets lager, aan weerszijden ervan, de beelden van Mozes en Elias. Op het middelste vlak staan de wapens van de aartsbisschoppen die de barokke kerk lieten bouwen: Marcus Sitticus en Paris Lodron. De toegangspoorten worden geflankeerd door vier sculpturen: Petrus en Paulus, symbool voor de wereldkerk, Rupert en Vergilius, symbool voor de kerk van Salzburg. Drie jaartallen - 774, 1628 en 1959 - verwijzen naar de inwijdingsjaren van respectievelijk de vroeg Romaanse, de barokke en de huidige dom.
De aanvankelijke zetel van de bisschop was de Sint-Petersabdij, rond 700 door Rupert gesticht; de abdijkerk was tevens kathedraal. In 767 begon de uit Ierland afkomstige abt en bisschop Vergilius met de bouw van de dom, die in 774 werd ingewijd. Bij opgravingen in 1956 werden de fundamenten van deze basiliek, die 66 meter lang bij 33 meter breed is, blootgelegd. Ze zijn in het Domgrabungsmuseum op het plein te bekijken. De kerk van Vergilius is herhaalde malen door brand geteisterd, maar telkens groter herbouwd. Toen in 1598 de dom voor de achtste maal grote brandschade leed, besloot Wolf Dietrich von Raitenau een geheel nieuwe kerk te bouwen die de Sint-Pieter van Rome moest evenaren. Volgens de plannen van de Italiaanse architect Vicenzo Scamozzi zou de nieuwe kerk een grondvlak krijgen van 139 bij 49 meter. Maar toen de aartsbisschop in 1612 werd afgezet, besloot zijn opvolger Marcus Sitticus het wat eenvoudiger aan te pakken. De Italiaanse architect Solari bracht de afmetingen terug tot 90 bij 45 meter. De nieuwe dom werd in 1628 ingewijd en in 1859 grondig gerestaureerd.
Bij een luchtaanval op 16 oktober 1944 kwam een bom terecht op de koepel van de kerk. Altaren, wand- en gewelfschilderingen, koorbanken, preekstoel, orgel en grafmonumenten werden vernield of zwaar beschadigd. De dom werd gerestaureerd en in de staat van 1859 teruggebracht, maar de geheel vernielde onderdelen kregen een eigentijdse vorm. De dom, waar plaats is voor 10.000 mensen, is rijk gedecoreerd met marmer, stuc en fresco's. De schilderingen stellen het lijden, de dood en de verheerlijking van Christus voor. In de koepel zijn de voorlopers van Christus uit het oude testament afgebeeld, in het zuidelijke dwarsschip het leven van Maria en in het noordelijke het leven van Sint Franciscus. De drie grote barokaltaren zijn opgesmukt met marmeren zuilen en met beelden van heiligen en bisschoppen. In de crypte - de crypte van de Romaanse dom is bewaard gebleven - zijn verscheidene Salzburgse bisschoppen begraven. Een vloermozaïek laat het grondplan van de drie kerken zien: zwarte lijnen van de dom van Vergilius, grijze lijnen van de Romaanse en witte lijnen van de barokke dom.
Links achter in de kerk staat de bronzen doopvont uit de laat-Romaanse dom, gedragen door vier leeuwen. De zijkanten vertonen reliëfs van bisschoppen en abten uit het Salzburgerland; het nieuwe deksel is versierd met symbolische voorstellingen van het doopsel. Andere waardevolle kunstschatten zijn tentoongesteld in het Dommuseum. Indien u gelegenheid heeft, is het misschien interessant om op zondagochtend de Heilige Mis in de dom bij te wonen, op muziek van Mozart of Haydn uitgevoerd door koor en solisten met begeleiding van orgel, violen en trompetten. Tenslotte is dit de kerk waar eeuwenlang muziek van beroemde meesters door bekende orkesten en koren ten gehore werd gebracht, waar Wolfgang Anladeus Mozart werd gedoopt en zijn vader Leopold vice-kapelmeester was.
Bij een bezoekje aan Salzburg hoort natuurlijk een wandeling over de Mozartplatz of de Alter Markt. Iedereen...
De Residenzplatz, Mozartplatz en Kapitelplatz zijn aan elkaar verbonden en dat kan u zelfs in de war...
Op de Sigmundsplatz aan de voet van de Mönchsberg is de Pferdeschwemme een geliefd fotomotief: de vakantieganger...
Aan de voet van de Hohensalzburg wordt de Sankt-Peters-Platz, die veel weg heeft van een binnenplaats...
In de smalle Getreidegasse, een winkelstraatje met oude smeedijzeren uithangborden die het beroep van...
Het Grosses Festspielhaus aan de Hoffstallgasse is een fascinerend muziektheater met bijzondere ambiance...