Adres

Monchsberg 34
Salzburg

Website:  Hohensalzburg

Hohensalzburg

Festung Hohensalzburg werd gebouwd in de 11de eeuw en was vooral bedoeld als schuilplaats voor de aartsbisschop. De huidige gebouwen zijn het resultaat van eeuwenlange verbouwingen. Het heeft talrijke functies vervuld en is uitgegroeid tot een klein dorp met tientallen gebouwen. U kunt er nu vrij rondwandelen, het museum bezoeken en genieten van een rondleiding. Wanneer u Salzburg nadert dan is de Hohensalzburg het eerste wat u van de stad ziet. De enorme middeleeuwse burcht werd gebouwd op last van de aartsbisschop. Deze had in de investituurstrijd de zijde van de paus gekozen en wilde zich in de hooggelegen burcht, 120 meter boven de stad, veilig voelen voor de keizer en de met hem verbonden Duitse vorsten.

Zes eeuwen lang werd aan de Hohensalzburg gebouwd en getimmerd. De burcht werd vergroot met aangename vertrekken en versterkt met torens, bastions, wapen opslagplaatsen en ondergrondse gangen. De burcht is via trappetjes en wandelpaden te bereiken, maar een ritje met de grappige Festungsbahn (tandradbaan) is bij het entreekaartje inbegrepen. Het weidse uitzicht over het centrum hoort erbij. De Hohensalzburg lijkt een stad binnen de stad: er zijn straten, pleinen, fonteinen, gebouwen. U kunt er rondslenteren, van het uitzicht genieten, de voormalige vorstelijke vertrekken bewonderen, het Burgmuseum bezoeken dat aandacht schenkt aan de geschiedenis van burcht en stad. Het museum bezit onder meer vertrekken met prachtig houtsnij- en ijzersmeedwerk, beschilderde tegelkachels en wapenschilden van bisschoppen, abten en edellieden, de 'gouden' zaal, de ridderzaal, de folterkamer. Het Burgmuseum is te bezichtigen in combinatie met een rondleiding door de vesting.

Het Marionettenmuseum kan eveneens worden bezichtigd. Vanaf de vesting klinkt meermaals per dag, in aansluiting op het klokkenspel van het Residenz-Neugebäude, de Salzburger Stier: een orgel van enkele honderden luchtbuizen. Subtieler zijn de klanken van de kamerconcerten die in de zomermaanden in de vorstelijke vertrekken worden opgevoerd onder het motto Festungskonzerte.

In de buurt

Google map of Hohensalzburg
Kapitelplatz
pleinen en markten

Kapitelplatz

De Residenzplatz, Mozartplatz en Kapitelplatz zijn aan elkaar verbonden en dat kan u zelfs in de war brengen bij een stadswandeling. Van de Domplatz loopt een galerij naar de Kapitelplatz, aan de voet...

Stift Nonnberg

Stift Nonnberg

Aan de voet van de Hohensalzburg staat Stift Nonnberg, een benedictinessenabdij die in de 8ste eeuw werd...

bezienswaardigheden, 276 m
Stift St. Peter, Salzburg
Domquartier, Salzburg
Sankt

Sankt

Aan de voet van de Hohensalzburg wordt de Sankt-Peters-Platz, die veel weg heeft van een binnenplaats...

bezienswaardigheden, 319 m
Dom en Domplatz

Dom en Domplatz

Het imposante plein voor de dom mag u niet missen. Het plein is omringd door zuilengalerijen en is gebouwd...

, 337 m
Residenzgalerie Salzburg, Salzburg
De koninklijke Residenzplatz in Salzburg

De koninklijke Residenzplatz in Salzburg

Bij een bezoekje aan Salzburg hoort natuurlijk een wandeling over de Mozartplatz of de Alter Markt. Iedereen...

bezienswaardigheden, pleinen en markten383 m
Franziskanerkirche, Salzburg
Sigmunds- en Museumsplatz

Sigmunds- en Museumsplatz

Op de Sigmundsplatz aan de voet van de Mönchsberg is de Pferdeschwemme een geliefd fotomotief: de vakantieganger...

bezienswaardigheden, pleinen en markten506 m

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen