De Neusiedlersee is tezamen met het Balatonmeer het enige steppemeer (d.w.z.: het meer van een typisch graslandschap) in Midden-Europa en ligt op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Het meer is zeer ondiep en het doet vermoeden dat het water erg vies is, maar dit is slechts schijn. Het water is hier brak en modderig, maar geenszins vervuild of vies. De kwaliteit van het water wordt gekenmerkt door de hoeveelheid zout en modder.

De rivier de Wulka is de enige toeleverende rivier. Het meer heeft geen natuurlijke afvoer, maar sinds 1895 wordt de waterstand gereguleerd door het Einser-kanaal, dat via onder meer de Rába (Raab) afwatert op de Donau

Het meer en omgeving vormt een natuurgebied (Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel) en ligt op ongeveer 50 km ten zuidoosten van Wenen. Het meer is een belangrijke toeristische trekpleister van deze regio. De Neusiedlersee beslaat een oppervlakte van 315 km², waarvan 240 km² op Oostenrijks en 75 km² op Hongaars grondgebied. Daarmee is de Neusiedlersee het grootste meer van Oostenrijk en ook tevens het laagste punt van Oostenrijk.

In de directe omgeving van de Neusiedlersee leven wel 300 verschillende soorten vogels waaronder heel bijzondere zoals reigers, lepelaars, kluten en wilde ganzen.

Vaartuigen met brandstof motoren zijn op het meer niet toegestaan. Een uitzondering is de veerpont tussen Morbisch en Illmitz, waarmee de route eventueel kan worden bekort tot rond de 50 kilometer. Van noord tot zuid is het meer ongeveer 36 km lang en het is van oost naar west tussen de 6 en 12 km breed. Gemiddeld ligt het meer 115,45 m boven de Adriatische Zee en is niet meer dan 1,8 m diep. Bij hevige regenval en droogte kunnen significante vloed (in het eerste geval) of significante dalingen van het waterniveau (in geval van droogte) optreden. In het verleden is het meer wel eens volledig verdwenen, onlangs nog in het begin van de 20e eeuw.

Het grootste deel van het meer wordt omringd door riet. Tijdens de zomermaanden, zijn er occasionele rietbranden, aangezien het droge riet gemakkelijk ontvlambaar is en branden snel kunnen worden verspreid door de wind op de open vlakte.

Aan de westoever van de Neusiedlersee liggen de plaatsen Donnerskirchen, Purbach en Breitenbrunn vanwaar men een uitstapje via de Kirchblutenweg naar het er achter gelegen heuvelachtige wijngebied kan maken. Tussen Zemendorf en Pöttelsdorf is er een behoorlijke klim. Vanuit Ogau loopt een 34 kilometer lange weg door bergachtig gebied naar de Rohbacher Kogl, een natuurgebied met bijzondere planten. Neusiedl am See is een gezellig plaatsje alwaar op marktdagen veel natuurproducten worden verkocht. Tussen Podersdorf en Illmitz is het mogelijk om een ommetje in het vogelbeschermingsgebied Lange Lacke te maken. Het nationaal park Neusiedlersee gaat daar over de Hongaarse grens. Deze kan men bij Pamhagen oversteken. Over het algemeen is de grenscontrole vrij soepel omdat men gewend is aan de fietsers die de ronde om het meer rijden. Bij Morbisch (niet het hele jaar open) keert men weer terug in Oostenrijk en kan men in rust de ooievaars bewonderen.

In de buurt

Google map of Neusiedlersee

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen