In het Lipizzanermuseum vindt u alles over de beroemde dansende witte paarden uit Lipica. De houdingen boven de grond, de aloude cavalerie praktijk waarbij de paarden werd geleerd tijdens de strijd te springen en schoppen op bevel van hun berijder, wordt hier, en alleen hier, nog altijd beoefend, in de barokke Spanischer (of Winter) Reitschule.

Het geheel witte interieur, in 1735 gebouwd door Josef Emanuel Fischer von Erlaeh voor de vader van Maria Theresia, Karl VI, waarin de geheel witte Lipizzaner paarden hun kunsten vertonen, heeft rondom twee tribunes op zuilen. Het heet de Spaanse Rijschool omdat de paarden oorspronkelijk uit Spanje kwamen. De naam Lipizzaners is afkomstig van de in 1580 opgerichte stoeterij te Lipica in Slovenië.

De paarden dansen de quadrille, de gavotte en de recentere, toepasselijke Weense wals en tonen daarbij de haute ecole, de geraffineerde dressuurtechnieken die teruggaan op strijdtactieken uit de Middeleeuwen. De Gapriole is een luchtsprong waarbij de achterbenen op het hoogtepunt van de sprong worden uitgestrekt; in de Levade steigeren de paarden langzaam en beheerst. In de Piaffè maken de paarden pas op de plaats en in de Groupade springen ze met hun benen onder het lichaam gevouwen.

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen