Museum für Angewandte Kunst

Europese kunstnijverheid van de Middeleeuwen tot de moderne tijd - glas, keramiek, metaal, meubels, porselein, textiel, Oost-Aziatische voorwerpen, oosterse tapijten. Het MAK bezit niet alleen een zeer uitgebreide verzameling, maar toont deze ook op een zeer moderne en originele wijze. Pronkstukken zijn de producten van de Wiener Werkstät. te en de unieke oosterse tapijten. Dit was het eerste museum in zijn soort in Europa, opgericht in 1864 en oorspronkelijk het Museum voor Kunst en Industrie genaamd. Het initiatief kwam van kunsthistoricus Rudolf Eitelberger, die erg onder de indruk was van het South Kensington (later Victoria and Albert) Museum in Londen.

Het prachtige neorenaissancegebouw (1871) van Heinrich Ferstel combineert architectuur met kunst - de façade is geornamenteerd met indrukwekkende grafitto en majolica portretmedaillons van beroemde ambachtskunstenaars.

Binnen wordt de glazen entreehal omringd door de arcaden van hoger liggende verdiepingen. In de jaren 1990 werd een uitbreiding die nissen 1907 en 1909 'Was gebouwd verbonden met het hoofdgebouw door middel van een doorloop uit glas en staal. Aan de noordzijde ligt de Hogeschool voor Toegepaste Kunsten.

De ongelooflijk rijke collecties bevatten onder andere een goede selectie Oostenrijks Jugendstil-, biedermeier- en Thonetmeubilair. Er is een afdeling voor kunstvoorwerpen uit het Oosten (textiel, tapijten, keramiek) en een met Europese decoratieve kunst met onder andere Venetiaans en Boheems glas, Meissenporselein en sieraden. Alleen al de tentoonstelling van werken van toonaangevende kunstenaars van dc Wiener Werkstätte op de eerste verdieping is een bezoek waard.

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen