Klagenfurt

447 m
Inwoners 92.000
accommodaties
4 vakantiehuizen in Klagenfurt via Chalet.nu

4 vakantiehuizen

in Klagenfurt via Chalet.nu
41 hotels in Klagenfurt via Booking.com

41 hotels

in Klagenfurt via Booking.com

Klagenfurt is de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. De gemeente heeft een inwoneraantal van ongeveer 92.000 en heeft de status van Statutarstadt. Klagenfurt ligt in het zuiden van het land op 447 meter hoogte, even ten oosten van de Wörthersee. De stad beschikt over een kleine internationale luchthaven en over een universiteit. Het is de zetel van het bisdom Gurk-Klagenfurt.

Forum Chlagenvurth

De stad dankt haar naam aan de bijgelegen rivier de Glan en vooral de overstromingen van deze. De overstromingen deed de bewoners weeklagen omdat de doorwaadbare plaats in de rivier (de zogeheten furt) lange tijd niet bruikbaar was waardoor men van de buitenwereld werd afgesloten. De eerste vermelding van Forum Chlagenvurth dateert uit 1193-1199. In 1246 werd de oorspronkelijke nederzetting door de Karintische hertog Bernhard van Spanheim op een drogere plaats opnieuw gesticht en deze kreeg in 1252 stadsrechten. Het centrum van dit Klagenfurt lag rond de Alte Platz. Na een stadsbrand in 1514 werd de stad herbouwd en uitgebreid, waarbij de Neue Platz het nieuwe middelpunt werd. In de 16de eeuw kreeg de reformatie er veel aanhang, maar vanaf 1600 kwam de stad weer in rooms-Katholieke handen. In 1787 werd Klagenfurt een bisschopszetel.

Lindwurmbrunnen

Tussen 1797 en 1809 werd de stad door Franse troepen bezet, die bij hun vertrek de stadsmuren slechtten. In 1863 werd de stad aangesloten op het spoorwegnet. De belangrijkste monumenten van Klagenfurt dateren van de periode na de stadsbrand van 1514: de dom, die oorspronkelijk protestants was en in 1604 katholiek werd, en het Landhaus, waar de landdag van Karinthië samenkomt. Symbool van de stad is de Lindwurmbrunnen, de fontein met de lintworm, die volgens de legende moest worden bestreden ten tijde van de stichting van de stad. Deze draak is ook afgebeeld op het stadswapen. De fontein bevindt zich op de Neue Platz, waar zich ook het raadhuis bevindt

Externe links

Klagenfurt


Google map

Google map of Klagenfurt

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen