Salzburg

424 m
Inwoners 150.269
accommodaties
2 vakantiehuizen in Salzburg via Chalet.nu

2 vakantiehuizen

in Salzburg via Chalet.nu
189 hotels in Salzburg via Booking.com

189 hotels

in Salzburg via Booking.com

De Oostenrijkse stad Salzburg is de hoofdstad van het gelijknamige Bundesland (Provincie) Salzburg(erland). Salzburg is met 150.000 inwoners de vierde stad van Oostenrijk. De drie rotsachtige heuvels in het Salzachdal, waartussen de stad Salzburg op een hoogte van 425 meter is gebouwd, liggen aan de noord rand van de Alpen. Ze bestaan uit een natuurlijke 'betonsoort', conglomeraat, waarin men naar hartelust kan kappen en boren: zo zijn de parkeergarages van de stad bijvoorbeeld in de rotsen uitgehouwen, maar veel eerder is er al een kanaal doorheen geboord voor de watervoorziening.

Het stadsbeeld in Salzburg wordt bepaald door een indrukwekkend ensemble van barokke kerken en paleizen op een betrekkelijk klein terrein aan de rivier de Salzach, ingeklemd tussen de Mönchs- en de Kapuzinerberg. Salzburg wordt ook gekenmerkt door sfeervolle smalle straatjes met mooie gevels, pleinen met kerken en paleizen, torens en koepels die karakteristiek zijn voor de stad Salzburg. De rivier de Salzach, de oude waterweg, snijdt het centrum in tweeën. Aan de linkeroever torent de Hohensalzburg, het visitekaartje van Salzburg, boven de binnenstad. Op de andere oever domineert de 600 meter hoge Kapuzinerberg. Aan de voet van de Kapuzinerberg ligt de 'nieuwe' oude stad met onder meer het schitterende slot Mirabell.

Dankzij de vorsten, die tevens aartsbisschop waren, werd hier in de 17de en 18de eeuw een klein Oostenrijks Rome gebouwd. Aan de voet van de Mönchsberg, waar nu het St. Peters Stift en de aartsbisschoppelijke gebouwen staan, lag eens de Romeinse stad Iuvavum. In de rotswand van de Mönchsberg bevinden zich nog vroegchristelijke schuilkerkjes die aan dit verleden refereren. Sinds 798 was Salzburg een aartsbisdom. Het kwam snel tot rijkdom door zoutwinning in het Salzkammergut en schenkingen van edellieden. Salzburg behoort tot de mooiste steden van Europa. De stad zelf is niet zo groot, maar Salzburg is wel een leuk provinciestadje met een zekere grandeur. De mensen nemen er de tijd om te genieten van de goede dingen des levens, een glaasje wijn, koffie met gebak, het panorama over de oude stad vanaf de Mönchsberg en uiteraard muziek.

Salzburg is een echte cultuurstad, het adres voor opera's, symfonie.- en kamerconcerten, voor dans en toneel, voor Mozart, maar ook voor Shakespeare. Het evenementenseizoen begint rond Pasen met de Osternfestspiele en eindigt in oktober met de Kulturtage. Hoogtepunt is de Salzburger Festspiele: van eind juli tot eind augustus zijn er tijdens dit spektakel elke dag verscheidene concerten, soms wel twee opera's op één dag, videoregistraties van eerdere festivalproducties, straattheater en bijzondere tentoonstellingen. Het hele centrum is één feestgebied, voor de oude adel, nieuwe rijken en gewoon voor de muziekliefhebber. Salzburg is ook de stad van de Sound of Music, in ieder geval voor de duizenden Amerikaanse en Canadese toeristen die de stad jaarlijks overspoelen op zoek naar de filmlocaties uit de beroemde musical met Julie Andrews in de hoofdrol die in en rond Salzburg werd gedraaid.


Bezienswaardigheden in Salzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg Festung Hohensalzburg werd gebouwd in de 11de eeuw en was vooral bedoeld als schuilplaats voor de aartsbisschop. De huidige gebouwen zijn...

Schloss Mirabel

Mirabellplatz 4, Salzburg

Schloss Hellbrunn

Furstenweg, 37, Salzburg

Sankt

Sankt-Peter-Bezirk 1, Salzburg

Mönchsberg

Gstattengasse 13, Salzburg

Musea in Salzburg

Haus der Natur

Mueumsplatz 5, Salzburg
Mozarts geboortehuis

Mozarts geboortehuis

In de smalle Getreidegasse, een winkelstraatje met oude smeedijzeren uithangborden die het beroep van de (voormalige) eigenaars aangeven, attendeert een...

Google map

Google map of Salzburg

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen