Auto

Ieder jaar gaan vele duizenden Nederlandse vakantiegangers met de auto naar Oostenrijk. Gelukkig hebben de meeste mensen veel geluk tijdens de reis en ondervinden ze weinig hinder van files en andere opstoppingen. Helaas komt het ieder jaar voor dat door hevige sneeuwval in de winter bepaalde bergpassen zijn afgesloten. Dit resulteert ieder jaar weer in een verkeerschaos. Desondanks is reizen per auto goed te doen.

Autobahnvignet

De wegen in Oostenrijk zijn goed tot zeer goed te berijden. De belangrijkste verkeersregels en -tekens zijn hetzelfde als in de andere Europese landen. Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen) heeft men een autobahnvignet nodig. Naast het vignet moet voor passen en tunnels tol betaald worden. Op de autosnelwegen is de maximale snelheid 130 km/u, op de autowegen 100 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u.

Milieudelict

Een snelheidsovertreding in Oostenrijk kan een duur milieudelict zijn. Als er een snelheidsbeperking geldt bij overschrijding van de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht, mag je niet harder dan 100 km/u. Overtreders begaan geen verkeersovertreding maar een milieudelict. De boete is dan bijna drie keer zo hoog als die van een 'normale' overtreding, namelijk 2.180 in plaats van maximaal 726.

Soms sneeuwkettingen verplicht

Rijden in de bergen is heel wat anders dan rijden over één van de schaarse Nederlandse heuvels. In de Alpen dient met rekening te houden met stijgingen van 6% tot 15% en meer. Bijna alle bergwegen zijn aan de kant van de afgrond beveiligd. Op bergwegen dient men tijdig terug te schakelen. Een algehele voorrang voor bergoprijdend verkeer bestaat niet meer. Op diverse trajecten en tijdens bijvoorbeeld hevige sneeuwval kunnen sneeuwkettingen verplicht gesteld worden. In dit geval wordt dit duidelijk aangegeven en mag u zonder sneeuwkettingen NIET verder rijden. Sneeuwkettingen dienen te worden aangelegd om de aandrijvende wielen. De automobielclubs ÖAMTC enARBhebben in alle deelstaten meer dan 100 verhuuradressen waar u sneeuwkettingen kunt huren.

Winterbanden en spijkerbanden

De Oostenrijkse Automobil-, Motorrad- und TouringClub (ÖAMTC) raadt aan om met winterbanden te rijden. Mocht u zonder winterbanden rijden en u raakt betrokken bij een ongeval kan dit problemen opleveren met de verzekering. Spijkerbanden zijn toegestaan van 15 november t/m 10 april. Deze dienen om alle 4 de wielen te zijn gemonteerd. Maximumsnelheid met spijkerbanden: 100 km/u op de autosnelweg en overige wegen buiten de bebouwde kom 80 km/u.

Hands-free bellen

Tijdens het rijden is het alleen toegestaan hands-free te bellen. Het dragen van gordels is in Oostenrijk zowel op de voor- als achterbank verplicht. Het toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille! Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft met geldboetes en intrekking van rijbewijs. Kinderen onder de 12 jaar, kleiner dan 150 cm, mogen alleen in toegestane kinderzitjes vervoerd worden. Het dragen van een valhelm op tweewielige motorvoertuigen is in Oostenrijk verplicht. Tijdens het rijden dient u uw dimlicht aan te hebben. Het Autobahnvignet is tevens verplicht voor motorrijders.

File informatie

Verkeersinformatie uit heel Oostenrijk en aangrenzende landen wordt ieder half uur op Ö3 (Österreich 3) uitgezonden. Ieder uur kunnen de verkeersmeldingen onder het telefoonnummer 0800-600601 (gratis) en het servicenummer 0900-600600 (niet gratis) opgevraagd worden. Tevens kunt u de actuele meldingen nazien op de internetpagina van de AMTC. Hier kunt u ook de vooruitzichten vinden voor het weekendverkeer. Dit is vooral erg handig als u uw reis plant.

Winterbanden verplicht

In Oostenrijk zijn winterbanden per 1 januari 2008 verplicht. Alle auto's die bij winterse omstandigheden aan het verkeer deelnemen moeten over winterbanden beschikken. Winterse omstandigheden in dat land zijn: sneeuwen ijs, maar ook dooiende sneeuwen ijs.Als weggebruikers winterbanden onder de voorgeschreven weersomstandigheden niet gebruiken, kunnen ze een boete krijgen van 35. Deze boete kan zelfs oplopen tot 5.000 als het ontbreken van winterbanden leidt tot gevaarlijke situaties of ongevallen. In die gevallen kan de auto ook in beslag worden genomen.

Lees ook

Verkeersongeval

Meteen na het verkeersongeval dient u de plaats van het ongeval af te zetten, eerste hulp te verlenen en de politie of andere noodhulpdiensten te waarschuwen (bijvoorbeeld via de alarmtelefoons die langs de snelweg staan). Het is raadzaam om contact op...Lees meer

Vignet en tol

Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, B180, S1 & B302) heeft men een Autobahnvignet nodig. Vanaf de grensovergang Kiefersfelden tot aan de afslag Kustein-Süd is per 1 maart 2007 wel een vignettenplicht! Dit vignet...Lees meer

Parkeren

De tijd bij betaald parkeren ('blaue Zonen') kan tussen de 30 minuten en 3 uur variëren en staat bij iedere ingang van de parkeerplaats aangegeven. Vrij parkeren Hier moet een parkeerschijf gebruikt worden (te verkrijgen in tabaks- en sigarenwinkels)...Lees meer

Benzineprijzen, Diesel en LPG

De benzine en diesel is in Oostenrijk flink goedkoper dan in Nederland. Hieronder ziet u (globaal) de verschillen tussen de prijzen in Oostenrijk en die in Nederland. Ook in Oostenrijk kan het lonen om niet aan de snelweg te tanken maar in de dorpen....Lees meer

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen