Vignet en tol

Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, B180, S1 & B302) heeft men een Autobahnvignet nodig. Vanaf de grensovergang Kiefersfelden tot aan de afslag Kustein-Süd is per 1 maart 2007 wel een vignettenplicht! Dit vignet kunt u in Nederland verkrijgen bij de ANWB en in Oostenrijk aan de grens en bij sigarenwinkels en tankstations. Ook bij een aantal benzinestations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk is vignetten te koop. Er zijn 3 verschillende vignetten te verkrijgen:

Weekvignet

(10 achtereenvolgende dagen) Motor: € 4,30 Auto: € 7,60

2-Maandenvignet

# (2 opeenvolgende maanden, flexibele ingangsdatum) Motor: € 10,90 Auto: € 21,80

Jaarvignet

# (dec. t/m jan., 14 maanden) Motor: € 29,00 Auto: € 72,60

Voor de A-13 Brennerautobahn, A-9 Pyhrnautobahn en de A-10 Tauernautobahn kunt u ook gebruik maken van de videotolkaart. Deze is alleen geldig voor personenauto’s zonder aanhanger die niet breder zijn dan 2.3 meter. Met deze kaart hoeft u niet te stoppen bij de tolhuisjes. Voor meer informatie: Videomaut

Oeamtc

Tol voor gebruik van bepaalde wegen

Daarboven dient u nog eens apart te betalen voor de snelwegen. Hierna de voornaamste tarieven (meestal kunt u ook met VISA en EUROCARD betalen).

Voertuigcategoriën:

  • Categorie 1: alle voertuigen tot 3.5 ton
  • Categorie 2: voertuigen meer dan 3.5 ton met 2 assen (assen van de aanhangwagen van touringcars worden niet meegerekend)
  • Categorie 3: voertuigen meer dan 3.5 ton met 3 assen (assen van de aanhangwagen van touringcars worden niet meegerekend)
  • Categorie 4: voertuigen meer dan 3.5 ton met 4 of meer assen (assen van de aanhangwagen van touringcars worden niet meegerekend)

Toltarieven wegen

Arlbergtunnel personenwagen en mobilhomes: € 9.00 ; met aanhangwagen : € 13.00

A13 Brennerautobahn Cat 1: € 8.00; Cat 2: € 31.00 Cat 3: € 43,50

Felbertauerntunnel personenwagen met of zonder aanhangwagen: € 10.00 (heen en terug op dezelfde dag: € 15.00)

A10 Tauernautobahn Cat 1: € 9.50 Cat 2: € 16.00 Cat 3: € 22.50

A9 Phyrnautobahn met Gleinalmtunnel Cat 1: € 7.50 Cat 2: € 11.50 Cat 3: € 16.00

A11 Karawankentunnel: Cat 1: € 6.50 Cat 2: € 10.50 Cat 3 : € 15.00

S 16 Arlberg Schnellstrasse: Cat 1: € 8.50 Cat 2: € 16.00 Cat 3: € 22.00

Silvretta-Hochalpenstrasse: Personenwagen: € 10.90 (verboden met aanhangwagen). Zwerfwagens tot 3.5 ton : € 13.44. Zwerfwagens boven 3.5 ton: € 16.71

Gerlos-Alpenstrasse: Personenwagen met of zonder aanhangwagen: € 7.00

Grossglockner Hochalpenstrasse: personenwagen met of zonder aanhangwagen : € 26.00

Timmelsjochstrasse personenwagen: € 8.00 (verboden met aanhangwagen)

Tauernautotrein (Bockstein-Mallnitz): € 14.53 (inzittenden inbegrepen), reistijd ca 15 minuten

Verkooppunten wegenvignetten

Bij alle snelweggrensovergangen in Oostenrijk bevindt zich minstens één verkooppunt dat 24 uur per dag en zeven dagen per week open is. In principe wordt evenwel aanbevolen het vignet te kopen voordat men op reis gaat, zeker in drukke vakantieperiodes. Verkooppunten in Oostenrijk: automobilistenclubs (AMTC en ARB), tankstations (vooral in het grensgebied, ook in Duitse tankstations bij de grens, langs autosnelwegen en snelwegopritten), tabakswinkels (alleen vignetten voor personenauto's en motorfietsen), vanaf 2003 niet meer in de postkantoren. In België is het vignet verkrijgbaar bij de automobielclub VTB-VAB (via website).

Aanbrengen van het vignet

# Het vignet is alleen geldig als het op de voorgeschreven wijze op het motorvoertuig is aangebracht - en wel voordat van het traject gebruik wordt gemaakt waarvoor vignetplicht bestaat! Belangrijk: het vignet moet direct na het aftrekken van de folie goed zichtbaar en onbeschadigd aan de binnenkant van de voorruit aangebracht worden. Niet-geperforeerde en niet-geplakte vignetten zijn ongeldig!De voorruit moet schoon en vooral droog zijn, daar het vignet anders niet goed genoeg plakt. Het vignet moet aangebracht worden met het oorspronkelijke kleefmiddel, niet met speciale folies, zuignappen of plakbanden. Reeds geplakte vignetten worden door verwijderen ongeldig. Termijnvignetten (2 maanden en 10 dagen) moeten door het verkooppunt worden geperforeerd voordat deze worden aangebracht. Niet-geperforeerde en niet-geplakte vignetten zijn ongeldig! Bij controle kun je overigens een bekeuring krijgen. Een vervallen vignet moet ook verwijderd worden (niet als souvenir laten hangen dus).

Zwartrijden kan je duur te staan komen!

Wie zonder geldig respectievelijk niet-geplakt vignet gebruik maakt van het Oostenrijkse snelwegen- en autowegennet riskeert een flinke boete. Federale politie, gemeentepolitie en douane zijn bevoegd meteen een tolvergoeding van maximaal € 220,- te innen. Met de bon die je van de politieagent of de douanebeambte krijgt mag u de autosnelwegen voor een periode van 24 uur blijven gebruiken. Indien de tolvergoeding onmiddellijk wordt voldaan, heeft de overtreding geen gevolgen. Anders wordt aangifte gedaan bij het districtsbestuur, dien je de autosnelweg onmiddellijk te verlaten en riskeert u geldstraffen tot een maximum van € 2.180.

  1. Vandaag een bekeuring omdat mijn reeds in NL aangeschafte vignet niet geplakt was. Zonder omhaal €120 boet. HERTZLICH WILKOMMEN!!!

    En dat in een europees land, schande! Ik las overigens dat de boete bij misbruik op kan lopen tot meer dan €2100.. Je kunt beter een echte misdaad begaan, wat een ongelofelijk intolerante inflexibele mede europeanen. Voogende keer gewoon weer naar Frankrijk.. Osterreich, schade..

    .

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen