Fietsvakanties in Oostenrijk

Het lijkt erop dat de fietstoerist de Oostenrijkse natuur heeft gevonden. Dagelijks worden de routes langs de Donau, maar ook door de vele natuurreservaten en in de bergen bereden door fervente fietsliefhebbers. Wanneer de gesprekken over Oostenrijk gaan, wordt er toch vooral gesproken over wintersport. Oostenrijk mag echter ook wel een echt fietsland genoemd worden. Vooral in het voorjaar en in de zomer veranderen de wintersportbestemmingen in oases van groen. Zowel voor echte klimmers als voor recreanten die het iets vlakker willen, zijn er volop mogelijkheden.

Salzburg maakt zich echter sterk als place to be' voor mountainbikers. Tirol en Vorarlberg bieden uitdagende fietsroutes door de bergen.

Het is moeilijk om te zeggen wat nu de beste regio is om te fietsen/mountainbiken. Alle deelstaten hebben namelijk hun eigen charme en bieden de fietsliefhebber weer hele andere mogelijkheden dan de ander. Het is overigens wel handig om te weten dat men in Oostenrijk gemakkelijk de fiets in de trein kan meenemen. Dat is dan ook een ideale oplossing wanneer u van A naar B wilt fietsen en geen uitgestippeld rondje.

 © Österreich Werbung/Himsl
Klik om te vergroten

Leuk is om tijdens uw fietsvakantie natuur en cultuur af te wisselen. Er zijn zoveel uitgestippelde routes door de natuur, maar vergeet niet dat Oostenrijk ook op cultureel gebied heel veel te bieden heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld het speciale sightseeing-fietspad door Wenen nemen. Of een tocht langs de Donau bij de hoofdstad. Rondom Wenen bevinden zich de regio's Niederösterreich en Burgenland. Hier vindt men vooral gemakkelijke en redelijk platte fietspaden. Dit bekent dat deze regio's uitermate geschikt zijn voor recreanten, die op een laag niveau van de zon en de natuur willen genieten. Niederösterreich bezit ook vele fietsroutes langs wijngaarden.

Wanneer we verder naar het oosten trekken, komen we bij de deelstaten Oberösterreich en Steiermark. Laatstgenoemde regio staat bekend als het groene hart' van Oostenrijk. Hier bevinden zich prachtige fietsroutes langs allerlei rivieren of door de bergwereld. Oberösterreich heeft misschien wel de meest variabele mogelijkheden. Zo zijn er licht afdalende routes langs de Donau, vlakke fietspaden door de natuur en langs authentieke dorpjes, maar ook hele zware etappes door de bergen. Tevens zijn er diverse niet-verharde wegen, waar heerlijk kan worden gemountainbiked. Fietsen we nog verder naar het oosten, dan treffen we de regio's Karinthië, Salzburg, Tirol en tenslotte Vorarlberg. Allen zijn vooral bekend als wintersportgebieden, maar bieden ook de nodige fietsmogelijkheden. In Karinthië kunnen zowel recreatieve als sterk getrainde fietsers terecht. De routes leiden langs vele meren, zoals de Faakersee en de Wörthersee. Ook voor mountainbikers zijn hier talloze speciale routes. Salzburg maakt zich echter sterk als place to be' voor mountainbikers. Tirol en Vorarlberg bieden uitdagende fietsroutes door de bergen. Zelfs de meest ervaren wielrenners kunnen het hier lastig krijgen. Minder getrainde fietsers kunnen genieten van redelijk eenvoudige tochten langs rivieren en mooie steden als Kufstein (Tirol) en Brügenz (Vorarlberg).

 © Österreich Werbung/Himsl
Klik om te vergroten

Wanneer we aan wielrennen denken, denken we vooral aan de Tour, de Giro of de Vuelta. Dit zijn de grote wielerwedstrijden, die plaatsvinden in Frankrijk, Italië en Spanje. Niet in Oostenrijk dus. Dat betekent echter niet dat een getrainde wielrenner zich niet kan testen in Oostenrijk. Het land kent namelijk vele zware beklimmingen van boven de tien procent. Geen gemakkelijke opgave, maar wel een uitdaging van jewelste.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen