Duiken en snorkelen in een ondergelopen park - Grüner See (Steiermark)

De lente in Steiermark begint, de zon gaat stralen en geeft ook zijn warmte af en de sneeuw begint te smelten. Het glasheldere water stroomt naar het dal en daar vormt het een groot meer. Boven op een park. De Grüner See (het groene meer) vormt zich en dit is precies waar duikers en snorkellaars van houden. Een unieke onderwaterwereld, in Oostenrijk! Het smaragdgroene meer met een geweldig en buitengewoon verhaal.

De Grüner See

In de deelstaat Steiermark bij het dorpje Tragöss ligt een mooi park. Dit park is gedurende het jaar te bewandelen (en fietsen) als park, waarbij de waterdiepte zo’n 1 tot 2 meter is, totdat de lente en zomer zich melden. Op dat moment begint de sneeuw op de bergen rond de Grüner See te smelten. Het water stroomt langs de bergen omlaag en komt in het – wat in de winter een park is – park terecht via een van de vele riviertjes. In mei en juni, als alle sneeuw gesmolten is, is de waterstand in de Grüner See op het diepst. Het meer is dan maar liefst 12 meter diep.

Het dorp Tragöss en de Grüner See liggen op ongeveer 130 kilometer van Wenen. Oostenrijks hoofdstad. Tragöss is het best te bereiken met de auto.

Walhalla voor duikers en snorkellaars

Met een waterhoogte van 12 meter diep is het Groene Meer klaar om bedwongen te worden. Doordat het park compleet onderloopt, kun je je wel voorstellen dat het een prachtig gezicht is zo’n onderwaterpark. Letterlijk. Het meer wordt ook wel eens dé onderwaterdroomwereld of het meest bizarre natuurverschijnsel genoemd. Het gras, de wandelpaden, banken, bomen, planten, bloeiende bloemen en bewegwijzering blijven gewoon staan wanneer het park onderwater stroomt. Het gras en de groene bomen zorgen ervoor dat het meer een super groene gloed heeft, vandaar de naam. Doordat het water glashelder is, hebben duikers een zeer weids en goed zicht in het water. Het zicht kan zo’n 40 meter zijn op een goede dag. Voor duikers – en snorkellaars – is dit dus een waar walhalla.

Grappig is dat je ook op plekken kunt zwemmen waar je normaal niet kunt lopen, zoals rond de toppen van de bomen en de rotsen om het park heen. Het water van het meer is koud, heel koud. Het is natuurlijk smeltwater, dus het warmt niet heel snel op. Het water is (bijna altijd) tussen de 4 en 8 graden Celsius. Desondanks kun je fantastisch duiken in het meer, met de juiste uitrusting!

De idyllische (onderwater)wereld

In deze idyllische onderwaterwereld kan iedereen zijn hart ophalen. Niet alleen onder water, maar ook boven het water is het een fascinerende gewaarwording. Zet je zonnebril op, neem een kijkje aan de oevers van het meer, loop een rondje langs het water en het bos, fiets (of mountainbike) in de bergen of geniet van de natuur en het zonnetje om je heen. De magie van de Grüner See treft iedereen.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen