Op de fiets door de zijdalen van Tirol

Op de fiets heb je de tijd en de ruimte om in je eigen tempo de schoonheid van het landschap in je op te nemen. Je kunt pauzeren wanneer je maar wilt. Als je met de fiets onderweg bent op de 920 kilometer aan fietsroutes in Tirol ligt het avontuur om de hoek. Veel fietsers maken gebruik van de hoofdroutes, maar ook de kleine zijwegen zijn vaak verrassend.

Tot de bekendste fietsroutes van Tirol behoort de Innradweg. Deze heeft een totale lengte van 520 kilometer en loopt van Martina in Zwitserland tot Kufstein in Tirol. Ook bekend is de Via Claudia Augusta (130 kilometer), een oude handelsroute van de Romeinen. Net zo geliefd zijn de Drauradweg van Oost-Tirol naar Slovenië en de Via Bavarica Tyrolensis langs de Achensee. De kleinere fietsroutes in de zijdalen van Tirol zijn echter minstens zo interessant en zeker de moeite waard.

Virgental Radweg

Van Matrei in Oost-Tirol kronkelt het Virgendal in westelijke richting tot aan de voet van de Großvenediger. Terwijl dal inwaarts 450 hoogtemeters overwonnen moeten worden, is met de nieuwe fietsshuttle Iseltal-Virgental de route bergopwaarts met elke normale trekkingfiets prima te doen. Vanaf de bushalte van de shuttlebus in Hinterbichl bij Prägraten gaat de route, op hier en daar een enkele korte klim over grindwegen langs de Isel na, 21 kilometer bergafwaarts naar Matrei.

Iseltal Radweg

De Iseltal Radweg loopt vanaf Matrei 29 kilometer in zuidoostelijke richting langs de oevers van de rivier de Isel naar Lienz. Op deze gemakkelijke en gezinsvriendelijke route komen groot en klein aan hun trekken. Afhankelijk van het tempo ben je in 2 tot 3 uur in Lienz. Daar kunnen de fietsers verder op de Drauradweg of ze vervolgen hun weg per trein of fietsshuttle weer terug naar Matrei of het Virgendal (als ze de 300 meter hoogteverschil bergopwaarts niet per fiets willen afleggen).

Zillertal Radweg

Vermoeide fietsers kunnen in het Zillertal met de oude stoomlocomotief van het smalspoortreintje van de Zillertalbahn mee. Tussen Strass en Mayrhofen is de Zillertal Radweg bijzonder gezinsvriendelijk. Er zijn zwemmeertjes, zwembaden, speeltuinen en langs de weg liggen meerdere haltes van de Zillertalbahn. Deze brede en goed opgezette route is 31 kilometer lang en stijgt slechts een paar, nauwelijks merkbare hoogtemeters.

Mozart Radweg

Een deel van de Mozart Radweg van Beieren naar Salzburg loopt ook door Tirol. In Kaiserwinkl gaat hij vanaf de grens van Kufstein via Niederndorf langs de Walchsee naar Kössen. Van daaruit gaat de route verder naar Reit im Winkl of via een bergachtige omweg naar Lofer (50 kilometer, een kleine 600 hoogtemeters).

Rosanna Radweg

Vanaf Strengen loopt deze fietsroute langs de rivier Rosanna door het Stanzerdal naar St. Anton am Arlberg. Rivier opwaarts, richting St. Anton, moeten er voor deze 15 kilometer lange route 200 hoogtemeters worden overwonnen. Veel gemoedelijker en ontspannener is het, als je met je stalen ros in Landeck op de trein naar St. Anton stapt en van daaruit over de grindweg bergafwaarts door de bossen en velden fietst.

Radwanderweg Tannheimertal

Fietsers die van ontspannen tochten houden, hoeven zich niet af te laten schrikken door de hoge bergen rond Tannheim. Er zijn ook vlakke wegen in het westen van Tirol. Op de Radwanderweg Tannheimer Tal hoeven er gedurende de 20 kilometer door het prachtige en afwisselende landschap bijvoorbeeld maar weinig hoogtemeters te worden gemaakt. De groene wegwijzers leiden de fietser door het dal van Nesselwängle naar Schattwald langs zes schilderachtige dorpen, kleurrijke bloemenweiden en sappige weiden waar koeien grazen. Met uitzondering van de oever van de Haldensee fiets je de hele route over asfalt. Landschappelijk ook erg mooi is de 4 kilometer lange route van Tannheim naar Vilsalpsee. Deze eindigt in het gelijknamige beschermde natuurgebied met uitzicht op het smaragdgroene water.

Lechtal Radweg

 © Tirol Werbung/Irene Ascher

De een legt in een dag met gemak de in totaal 52 kilometer af, de ander deelt de route tussen Steeg en Forchach in vier dagetappes op. Op de Lechtal Radweg bepaalt iedereen zijn eigen tempo. Deze route loopt langs de kristalheldere Lech, een van de laatste “wilde” bergrivieren in de Alpen. Fietsers die het zichzelf gemakkelijk willen maken, nemen de bus (gratis met de Lechtal Aktiv Card). Het hoogteverschil dal inwaarts van ongeveer 300 meter valt helemaal niet zwaar, temeer omdat de horeca van het natuurpark het pauzeren zeer aantrekkelijk maakt.

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen