Johann Strauss sr

Johann Strauss sr. is de vader van de meer bekende zoon Strauss jr. en werd geboren te Wenen op 14 maart 1804. Hij was een Oostenrijkse componist van dansmuziek. Zijn vader hield een 'Bierschenke' of herberg maar overleed al voor de kleine Johann één jaar was, waarna zijn moeder hertrouwde. De kleine Johann toonde al van kindsbeen af veel aanleg voor muziek en kreeg van zijn stiefvader een viool. Op deze viool speelde hij voor de gasten van de herberg al de toenmalige straatdeuntjes. Toch zou hij moeilijkheden ondervinden eer hij lessen kreeg en beroepsmuzikant mocht worden. Eerst werd hij lid van het orkest van Ignaz Michaël Palmer, waar hij altviool speelde.

Josef Lanner

Op 15-jarige leeftijd voegde hij zich bij Josef Lanner (1801-1843) die al een trio gevormd had en er nu een kwartet van maakte. Deze groep groeide en werd een orkest. Lanner begon te componeren. Het succes was zo groot, dat Lanner zijn ensemble in tweeën deelde en de directie van één van de orkesten aan Johann Strauss overliet. Onenigheid tussen de beide vrienden had tot gevolg dat Strauss zijn ontlag nam en in 1825 het geboortejaar van zijn zoon Johann II, een eigen orkest vormde. Hij moest nu ook componeren. Zijn Opus 1 was de 'Täuberln-Walzer', geschreven voor het lokaal 'Die zwei Täuben', waar hij optrad. Zijn composities kenden een groot succes. Hij ging dan ook degelijk muziek studeren. Hij volgde compositie en instrumentatie bij kapelmeester Seyfried en theorie bij Jansa. Het gevolg hiervan was dat zijn faam zienderogen groeide.

tournee door Duitsland, Nederland en België

In 1830 had hij al meerdere orkesten die in verschillende gelegenheden optraden. Strauss en de wals heersten over Wenen. Ook het buitenland trok hem aan. In 1834 en 1835, maakte hij een tournee door Duitsland, in 1836 kwamen Amsterdam, Den Haag, Luik en Brussel erbij. In 1837 was hij met 28 muzikanten te Parijs en speelde er ondermeer aan het hof, waar Leopold I van Belgie zich onder de toehoorders bevond. Meyerbeer Halévy, Cherubini en Paganini waren enthousiast en Hector Berlioz schreef in het 'Journal des Débâts' een artikel vol lof.

Kroningsbal van koningin Victoria

In 1838 bezocht de kapel Engeland en speelde er op het kroningsbal van koningin Victoria. Ook Schotland en Ierland kwamen aan de beurt. Een verkeerd behandelde influenza of griep dwong Johann Strauss huiswaarts te keren. Doodziek kwam hij te Wenen aan, maar wilde toch nog het Russisch bal dirigeren, maar hij zakte er ineen. Men voorspelde hem een langdurige ziekte. Amper vier maanden later stond hij weer voor zijn orkest. Hij verliet vrouw en kinderen om met Emilie Trampusch te gaan samenwonen. In 1844 werd de echtscheiding uitgesproken. In maart 1848 brak in Wenen de Revolutie uit. Strauss schaarde zich aan de kant der conservatieven en componeerde de 'Radetzky-Marsch' ter ere van de generaal die zegevierde over de Italianen die vochten voor hun zelfstandigheid, los van Oostenrijk. De opstand werd bedwongen, maar Strauss had zich in de ogen van zijn bewonderaars gecompromitteerd. Hij reisde naar het buitenland, maar ook daar werd hij koel ontvangen.

Meer dan 250 werken

In Engeland werd hij door de aristocratie gehuldigd, maar de liberalen negeerden hem. Hij ontving zelfs dreigbrieven waarin hij als verrader werd gebrandmerkt. In juli 1849 speelde hij voor het eerst weer in Wenen. Het onweer was al wat geluwd en hij zou zijn vroegere populariteit wel hebben teruggewonnen. Maar op 21 september overviel hem de roodvonk en vier dagen later overleed hij. Op 27 september werd hij door een betreurende en rouwende Wenen ten graven gedragen. Johann Strauss Senior heeft meer dan 250 werken geschreven. Daarvan worden er momenteel nog heel weinig gespeeld.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen