Het leven van Wolfgang Amadeus Mozart

Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, beter bekend als Wolfgang Amadeus Mozart was een componist, pianist en dirigent van klassieke muziek. Hij wordt algemeen beschouwd als een muzikaal wonderkind (hoewel hij pas als rijpe tiener zijn betere werk begon te componeren) en één van de allergrootste componisten. Zijn werk heeft veel invloed gehad op latere componisten (met name Ludwig van Beethoven en Johannes Brahms). Mozart werd geboren in Salzburg city}. Op 5-jarige leeftijd gaf Mozart zijn eerste concert met een pianocompositie van J.E. Eberlin. Op zijn 8ste worden zijn eerste eigen composities gepubliceerd door zijn vader, waaronder enkele symfonieën. Mozarts vader, Leopold Mozart, die de jonge Wolfgang intensief begeleidde, heeft hem en zijn zus Nannerl van jongs af aan meegenomen op langdurige reizen langs vorstenhuizen, adellijke hoven en locaties voor duo-optredens in heel Europa en bij allerlei gelegenheden, waaronder die van de plechtige inhuldiging van stadhouder Willem V in Den Haag, in 1768.

Les petits riens

In 1769 werd Wolfgang benoemd tot onbezoldigd concertmeester aan het hof van de aartsbisschop Hyronimous Colloredo van Salzburg. Vanaf die tijd reisden vader en zoon Mozart samen en trad Wolfgang solo op. In juli 1770 ontving hij in Rome uit handen van de paus de Orde van de Gulden Spoor. In 1771 behaalde hij het diploma van de Accademia Filarmonica in Verona. De reislust van de componist was de oorzaak van diens ontslag als concertmeester in Salzburg in 1777. Na een verblijf in Mannheim bij de familie Weber, reisde hij samen met zijn moeder tot in Parijs in de hoop aldaar een aanstelling te bekomen. Tijdens hun verblijf in de lichtstad wachtte moeder in een slecht verluchte, koele en vuile kamer tot Mozart zijn dagtaak voorbij was. Hij schreef er 'les petits riens' maar verloor er meer zijn tijd dan wat anders, hij wilde dit niet toegeven.

Hof in Salzburg

In juli 1778 stierf zijn moeder in Parijs, en werd hij opnieuw, dit keer voor een klein salaris, aangesteld aan het bisschoppelijke hof in Salzburg. Zijn taken bestonden uit musiceren, het knapenkoor onderrichten en kerkelijke zowel als wereldlijke muziek componeren. Maar al gauw kwam het tot nieuwe conflicten. Mozart voelde zich niet gerespecteerd en het conflict eindigde in een ontslag op staande voet tijdens een bezoek aan het hof van Jozef II in Wenen (1781). Hij reisde naar Wenen en vond onderdak bij de familie Weber (intussen verhuisd van Mannheim via Munchen naar Wenen), waar hij (na een verhoopte relatie met dochter Aloysia Weber) verliefd wordt op de tweede dochter, de zangeres Constanze, die hij, tegen de zin van vader Leopold, op 4 augustus 1782 in Wenen huwt. Het zijn voor Mozart persoonlijk gelukkige jaren. Hij geeft muzieklessen en veel concerten; de muziekuitgever Artaria overweegt zijn composities uit te geven, voor het eerst wordt er in een muziektijdschrift over een van zijn concerten geschreven, en in de zomer van 1783 wordt zijn eerste zoon, Raimund Leopold, geboren.

Strijkkwartetten opgedragen aan Haydn

mozart, salzburger, Oostenrijk mozart, salzburger, Oostenrijk
Klik om te vergroten

Ludwig van Beethoven

In 1787 komt Ludwig van Beethoven naar Wenen om les te krijgen van Mozart. Op 28 mei sterft vader Leopold Mozart. In december van dat jaar krijgt Wolfgang een aanstelling als kamermusicus aan het hof van keizer Jozef II, alweer tegen een mager salaris, wat hem niet helpt zijn schulden te voldoen. Zijn opera Don Giovanni, die hij na de dood van zijn vader componeerde, krijgt veel kritiek te verduren. Op 29 juni 1788 sterft zijn zes maanden oude dochtertje Theresia. In november 1789 overlijdt zijn tweede dochtertje, Anna, vrijwel direct na de geboorte.

Franz Xaver Wolfgang

In 1790 wordt de eerste uitvoering van de opera Così fan tutte goed ontvangen. Op 4 maart 1791 geeft hij nog één concert, zijn laatste publieke uitvoering, het Pianoconcert in Bes, K.V. 595. In zijn streven uiteindelijk kapelmeester te worden solliciteert hij met succes voor het baantje als onbetaald assistent van de kapelmeester van de St. Stephansdom in Wenen. Op 26 juli wordt Mozarts vierde zoon, Franz Xaver Wolfgang, geboren. Mozart oogst in Wenen in oktober en november veel succes met zijn opera Die Zauberflöte, maar is intussen overspannen geraakt en wordt ziek, terwijl hij werkt aan de opdracht van graaf Walsegg zu Stupagg: een Requiem. Achtervolgd door wanen en depressies overlijdt hij ten slotte in de vroege ochtend van 5 december, een halve dag na een door hemzelf op zijn ziekbed meegezongen repetitie van het 'Requiem', dat toen nog niet af was, op 35-jarige leeftijd. Mozart kreeg een armeluisbegrafenis en werd begraven op begraafplaats St.Marx te Wenen.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen