Mozart: 21 locaties in Wenen Deel 1
Zelfs al was de spraakmakende première van " Don Giovanni" in Praag, en werden in Italië, Engeland en Duitsland de eerste successen gevierd, zonder zijn meest belangrijke thuishaven Wenen, zou Mozart nooit geworden zijn tot wat hij nu nog steeds is; het grootste muzikale wonder van de geschiedenis.
Serieus, hoeveel muzikanten zijn er die niet alleen de elite bovenlaag van de gemeenschap kunnen amuseren maar ook 6-jarigen? Of zijn er die op 12-jarige leeftijd hun eigen composities tot uitvoering brengen en staande ovaties krijgen van meer dan alleen vrienden en familie? En wie anders heeft zo vroeg in de carrière het nageslacht gezegend met melodieën zoals "queen of the night" van de Zauberflüte uit 1791? Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), schrijver en muzikant, was een exceptioneel fenomeen en Wenen is dicht met hem verbonden, zeker omdat hij de laatste (en meest succesvolle) 10 jaar van zijn leven in deze stad heeft doorgebracht. Ongeveer 20 locaties gaan er prat op dat " deze kamers" of "dit paleis" of "deze kerk" ooit een optreden heeft verzorgd van wat waarschijnlijk het grootste muzikale talent van de laatste 250 jaar is geweest. Op de prachtige begraafplaats van St Marx is het anders. Daar verblijft Mozart nu voor altijd in een van de talrijke graven.
Laten we bij het begin beginnen, zoals Mozart, met de sociale en politieke bovenlaag. Schloß Schönbrunn: Het is 1762 en Mozart, net 6 jaar oud, word nu al ”de belofte van Salzburg” genoemd. Toegegeven, zijn vader, zelf een bekend muzikant en in dienst van de Prins-Aartsbisshop van Salzburg, had een hand in het alles. Het Mozart Familie bedrijf scoorde een groot succes op de Habsburgs toen kleine Mozart in de Spiegelhal optrad in de koninklijke zomerresidentie; “moeder van de natie” keizerin Maria Theresia en haar familie waren erg onder de indruk. En, zo gaat het verhaal, toen het concert het afgelopen was, sprong de 6 jaar oude Mozart bij de keizerin op schoot, hun betovering kende geen grenzen.
Sindsdien wordt dit stuk van Mozart ieder jaar uitgevoerd op de datum dat de kerk in gebruik genomen werd (8 december)
Vier jaar later,in 1768, ontmoetten Keizerin Maria Theresia en Mozart, nog steeds een kind, elkaar weer op twee gelegenheden:. In het Weense Hofburg verleend de keizerin Mozart, nu een artiest van aanzien met internationale ervaring, een voorstelling van 2 uur. En voor de inwijding van Waisenhauskirche op de Rennweg, schrijft de 12 jaar oude Mozart zijn Waisenhausmesse, die hij zelf uitvoert in de aanwezigheid van Maria Theresia. Sindsdien wordt dit stuk van Mozart ieder jaar uitgevoerd op de datum dat de kerk in gebruik genomen werd (8 december). Jaren later, in 1781, komt Mozart terug op de Hofburg en brengt in de keizerlijke appartementen de kerstavond door. De gastheer is deze keer Oostenrijks verlichte Keizer Joseph II.
Vijf jaar gaan voorbij. Het is 1786, in de Orangerie Schönbrunn en Mozart krijgt een serieuze uitdaging. De nu 30 jaar oude componist, al in de zenit van zijn carrière, is voor de muzikale argusogen van Joseph II, en in directe competitie met Josephs keizerlijke Kapelmeester Salien. Mozarts “impresario” gaat de strijd aan met Saliens “Prima la musica e poi te parole”. De gesettelde elite schud zijn hoofd over de uitspraak van Habsburgs jury, maar Salien wint, Mozart, voor zijn aandeel, laat zijn onvrede niet onder stoelen of banken steken en geeft in de ceremonie af op de lakei, zoals hij Salien noemt.
De “Weense” Mozart is niet alleen een vaste bezoeker van keizerlijke betrekking. De levendige artiest die altijd de geldende normen wilde testen, had ook een privéleven. Hij is een liefhebbende vader, zo blijkt uit zijn moeite gedaan om zijn oudste zoon Carl Thomas een plaatsje o[p de school van de Piaristen te krijgen (order van de Pius Scholen. ) In een brief aan zijn vrouw Constance van 9 oktober 1791 schrijft hij “ : “…om 10 uur zal ik naar de kantoren van het Piaristen gaan, omdat Leitgeb me verteld heeft dat ik dan tot de hoofdmeester kan spreken” Tot de dag van vandaag is er op de Piaristen niet alleen een excellente school, maar ook een heel goed restaurant de Piaristenkelder. Waar gasten een van Mozarts favoriete maaltijden kan eten,”kapauni” kapoen met morieljes.
In 1781, aan de vooravond van een geschil, maakt Spalburgs hoofd kamermeester Graaf Arco een einde aan Mozarts dienstbetrekking bij de Prins aartsbisschop met een trap in de maag op het Weense Deutschordenshaus /Huis van de Teutonische Order (“met een trap onder de kont de deur uit gezet”) . Mozart, gedwongen om voor zichzelf op te komen keert zich naar de Weense nobele en hun gezelschap. Zelfs als kind trad hij op op de Auersperg, Harrach, Kinsky en Pállfy paleizen met zijn familie,onder het toeziend oog van zijn vader. In 1786, dertig jaar oud, geeft Mozart een privé concert van de opera “Idomeneo” op Paleis Auersperg.
Een andere beschermheer is de directeur van de nationale Bibliotheek , Gottfried van Swieten. De zoon van Maria Theresia’s persoonlijke arts Gerard van Swieten, die tot op de dag van vandaag onsterfelijk is als pilaar van de monarchie in het monument voor de Keizerring tussen de Museum van Fijne kunsten en Natuurlijke Geschiedenis. In 1786, hetzelfde jaar als de voorstelling in Auersperg, nodigt de jongere Van Swieten Mozart uit voor een “zondagsschool” oftewel, een concert, Van Swieten junior is de geschiedenis ingegaan als een ven de meest invloedrijke personen op Mozart.
Meer info en adressen
Schloss Schönbrunn
Klik om te vergroten Het Schloss Schönbrunn is de zomerresidentie van de Habsburgers, ook wel het Versailles van Oostenrijk genoemd en is met de Stephansdom en het Belvedere de voornaamste attractie van Wenen. Het paleis, dat ondanks zijn pracht helemaal... lees meer
Reacties