Eten en drinken in Wenen
Al houdt men in Wenen nog steeds niet echt van weinig eten, de tijd van romige soepen, van het vet druipende vleesgerechten en in dik beslag bereide groenten is definitief voorbij.
Parijs staat bekend om zijn bistro's, Madrid om zijn bodega's, Praag om zijn biercafés en Londen om zijn pubs, maar Wenen telt zelfs drie gastronomische instituten: het koffiehuis, de Beisl en de Heurige. Over het Weense koffiehuis zijn al hele bibliotheken volgeschreven. Al in de Biedermeiertijd en vooral rond 1900 golden de koffiehuizen als middelpunt van het intellectuele leven in Wenen. Sinds mensenheugenis zijn ze, zoals Alfred Polgar reeds opmerkte, bedoeld voor 'mensen die alleen willen zijn, maar die daarbij gezelschap kunnen gebruiken', alsof zij zich in een 'openbare woonkamer' bevinden. Tegenwoordig zijn er verspreid over de hele stad meer dan 500 van deze oasen van rust te vinden, waar u urenlang achter een kopje Wiener melange en het obligate glas bronwater kunt zitten en waar u niet alleen een groot assortiment kranten vindt, maar meestal ook een schaakbord, bridgekaarten of een biljarttafel zult aantreffen. Veel van de gerenommeerde cafés in de binnenstad zijn echter café-restaurants, waarvan een aantal zelfs een voortreffelijke keuken heeft. Het tweede culinaire instituut in Wenen is de Beisl (eetcafé) , weer populair geworden dankzij de wonderlijke modernisering van de Weense keuken, die is voortgekomen uit Boheemse, Hongaarse, Italiaanse, joodse en andere Midden.Europese kooktradities. Decennia lang hadden de fijnproevers geen goed woord over voor de Wiener Schnitzel, Tafelspitz (gekookt rundvlees), Beuschel (in kleine stukjes gesneden orgaanvlees met saus), knoedels en pannenkoeken, omdat het vette kost met veel calorieën was.
Decennia lang hadden de fijnproevers geen goed woord over voor de Wiener Schnitzel, Tafelspitz , Beuschel knoedels en pannenkoeken, omdat het vette kost met veel calorieën was.
Inmiddels heeft een nieuwe generatie ambitieuze koks de gerechten aangepast aan de eetgewoonten van de moderne tijd. Ook de Heurige, het derde Weense gastronomische instituut, geniet al sinds jaar en dag een grote populariteit. Deze vaak met schilderachtige gewelven, binnenplaatsjes en tuinen uitgeruste etablissementen, waar men jonge wijn, stevige snacks en vaak ook - live - Weense liederen serveert, zult u vooral aantreffen in de buurt van de oude wijnbouwdorpjes aan de rand van het Wienerwald, ten noordwesten van Wenen.
De echte Heurige, ook wel Buschenschanke (wijnhuisje), is te herkennen aan een groene dennen. tak en een bord met het opschrift Ausgsteckt naast de ingang.
Reacties