Het nachtleven in Wenen

Als je denkt dat Wenen enkel bekendstaat om z’n klassieke muziek, heb je ’t mis. Oké, op een willekeurige dag vind je inderdaad tientallen opera’s en instrumentele muziekconcerten, maar de Weense feestbeesten willen ook wat.

Discotheken

Wenen heeft een nachtleven om ú tegen te zeggen. De verschillende uitgangsbuurten staan vol met leuke danscafés en een tiental discotheken. Zo is er de populaire Flex, gelegen aan de Donau. Chique kan je de club niet noemen, maar de muziek mag er zeker zijn. Mogelijk is de Flex zo populair omdat de drankjes niet al te duur zijn. Maar ook het groot terras, dat voorzien wordt van scherm en projector wanneer er een belangrijke voetbalmatch is, blijkt een grote trekpleister. De Grelle Forelle is een tweede discotheek aan de Donau. Deze is nog redelijk nieuw, maar al heel bekend in het underground milieu van house, techno en minimal.

 © WienTourismus / Bryan Duffy
Klik om te vergroten

Nabij Schonbrünn vind je de U4, zo genoemd omdat het aan de U4-metro ligt. Deze discotheek is enorm populair onder studenten, mede door haar ‘student nights’. Je kan er ook terecht voor concerten.

Op de ring vind je ook een aantal bekende clubs. Zo is er de Babenberger Passage. Deze ondergrondse club is veel te klein voor het publiek dat erop afkomt, wat natuurlijk wel ten goede komt van de ambiance. Maar de Volksgarten Club Disco, ook op de Burgring, doet het beter. Alleen al om de locatie is de tent een bezoekje waard. Zoals de naam al verklapt, is ze gelegen in de prachtige Volksgarten.

Ook in het Prater ontstond er recentelijk een uitgangsbuurt met de Pratersauna als kloppend feest-hart. De Pratersauna – een voormalige sauna – staat vooral gekend voor zijn techno- en elektromuziek. Maar ook het zwembad is een welkom attribuut voor feestgangers die wat afkoeling kunnen gebruiken. In het Prater vind je eveneens de Fluc terug. Fluc is tweedelig: je vindt er een gratis gedeelte op de bovenverdieping en een betalend gedeelte op de benedenverdieping, waar bekende namen komen. Deze club heeft trouwens een interessant architectonisch verleden: Het was vroeger een voetgangerspassage dat ze omgevormd hebben tot nachtclub. Dan is er ook nog de Prater Dome, open op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen, een waar clubcomplex met vier danszalen en twaalf themabars.

Danscafés

 © WienTourismus / Peter Rigaud
Klik om te vergroten

Je hoeft niet naar een discotheek te gaan om je eens goed te laten gaan. Hiervoor bestaan er ook danscafés; en Wenen heeft er veel van! Een hele leuke is de Rote Bar op de bovenste verdieping van het Volkstheater. De setting is perfect: een negentiende-eeuwse zaal met hoog plafond, kroonluster, en rode spots. De muziek varieert van avond tot avond, maar is altijd alternatiever dan wat ze in de gemiddelde discotheken spelen.

In een heel aantal cafés kan je genieten van livemuziek. Houd je van jazz, kan je terecht in Jazzland op de Franz-Josefs-Kai, de oudste jazzclub in Wenen. Albertina Passage organiseert eveneens jazz-concerten. Dit grote café op de Opernring heeft een erg zwoele, bijna erotische sfeer door de roze lichten en afgezonderde tafeltjes. De Albertina Passage is ook zo’n plek waar je niet binnen raakt als je een jeans draagt. Een tegenovergestelde sfeer vind je in de Ost Klub, een danscafé met muziek uit Oost-Europa en de Balkan. Deze alternatieve tent vind je op de Schwarzenbergplatz.

Houd je van rock, dan moet je in de Chelsea zijn. Dit café in Josefstadt dat onder de metrosporen ligt, is één van de oudste cafés van de Gürtel, en ook één van de grootste. In Chelsea’s programma vind je vooral veel Britse rockartiesten terug.

Wat is jouw favoriete plek om uit te gaan in Wenen? Laat het ons hieronder weten!

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen