Les in een groep of privé?

Als je op wintersport gaat en je hebt (nog) ski les nodig, dan is de (moeilijke en grote) vraag: ga je les nemen in een groep of ga je privéles nemen? In dit artikel zullen de voor- en nadelen van beiden worden besproken, zodat je een goede, weloverwogen keuze kunt maken wat betreft het nemen van ski les.

Les in een groep

Als je les neemt in een groep, zitten er meestal tussen de 5 en 12 personen in een skiklas. In het hoogseizoen (vakanties en vrije dagen als Pasen) zijn dit er – bijna - altijd meer dan in het laagseizoen. In het laagseizoen kunnen de ingeschreven ‘leerlingen’ over veel meer leraren worden verdeeld dan in het hoogseizoen.

Het grote voordeel van les in een groep is dat de prijs redelijk is en voor iedereen betaalbaar is. Het is veel geld, maar het is een investering voor je leven. Als je eenmaal kunt skiën, kun je (meestal) voor altijd skiën, net zoals bij fietsen of skaten.

Het leuke van een klasje is dat je bij mensen van je eigen leeftijd (voor zover dit mogelijk is) komt en je meteen aanspraak hebt met mensen die op hetzelfde niveau zitten.

Ook kan je veel van elkaar leren in een groep. De leraar legt het uit, doet het voor en jullie worden geacht om het na te doen. Als jij het even niet zo goed begrijpt of kunt, dan kunnen anderen in de groep je helpen en je voordoen hoe het moet. Dit werkt altijd zeer prettig, ook voor een leraar.

Het ‘nadeel’ van een groep is dat het niveau altijd wordt bepaalt aan de hand van de zwakste in de groep, want iedereen moet meekunnen met de les. Als jij toevallig een van de betere bent en er is iemand iets minder goed en deze persoon heeft iets meer aandacht nodig, gaat vaak alle aandacht naar deze persoon om hem of haar op hetzelfde niveau te krijgen.

Privéles

Als je ervoor kiest om privéles te nemen, ben je alleen met een skileraar. Deze skileraar heeft dus alle aandacht alleen voor jou, want hij hoeft zijn aandacht niet te verdelen over anderen. Ook kan de leraar, zo nodig, je techniek blijven corrigeren en je gerichte aanwijzingen geven om goed te leren skiën. Ook kun je bij privélessen aangeven wat je echt nog wilt leren of wilt verbeteren, want daar zijn de skileraren natuurlijk voor. Het grote voordeel van privéles is dat je het sneller kunt oppikken dan in een groep, omdat je alleen maar op de leraar hoeft te letten.

Het nadeel van privéles zijn toch wel de kosten van de lessen. Het nemen van privéles is duur, maar je hoeft natuurlijk niet de hele week privéles te nemen (dit kan natuurlijk wel). Vaak nemen mensen 2 (volle!) dagen privéles en de rest van de week in een klasje. Zo hebben zij de beginselen van het skiën al in de benen en kunnen zij voor de rest met het klasje mee om de week af te maken.

Al met al veel stof om over na te denken. Aan beiden manieren van les zitten voor- en nadelen, dus overweeg goed wat voor jou het best zal gaan werken.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen