Wat voor soort skiliften bestaan er?

Om op de berg te komen moet je gebruik maken van een skilift (tenzij je natuurlijk met je hotel/appartement op de piste zit). Als je daarna een afdaling hebt gemaakt, moet je wéér gebruik maken van een skilift. Wist je dat er verschillende soorten skiliften bestaan? Nee? En wat voor soort skiliften bestaan er?

Lange afstanden en hoogtes afleggen

Als je vanuit het dal komt, moet je zorgen dat je op boven op de berg komt. Om dit te bereiken heb je een lift nodig die lange afstanden en hoogtes kan afleggen. De liften die hiervoor zorgen zijn een gondel, cabinebaan of een 2S (twee draagkabels) of 3S (3 draagkabels). In deze liften kun je je ski’s in een speciaal ‘bakje’ aan de zijkant zetten (of bij de gondel neem je ze mee de gondel in) en je stokken neem je altijd mee in de lift. Dit om te voorkomen dat ze tijdens de weg omhoog naar beneden storten en je ze niet meer terug kunt vinden.

Veel mensen zijn bang dat hun ski’s –of snowboard – uit de lift zullen vallen, maar dit is uiteraard niet het geval. Als je ze met de onderkant in het bakje aan de zijkant plaatst, zullen ze stevig genoeg staan en vallen ze er zeker niet uit.

Bij het in- en uitstappen van de liften vertragen ze, waardoor je genoeg tijd hebt om in- en uit te stappen. Kleine tip: vergeet je stokken niet. Met deze liften kun je trouwens naar boven én naar beneden, dus als er geen sneeuw ligt op de dalafdaling of je bent erg moe, kun je deze lift ook weer naar beneden nemen.

Korte afstanden en geen steile pistes; sleepliften

Om korte afstanden af te leggen op een piste die niet steil is worden sleepliften ingezet. Deze liften worden dan ook vaak op oefenpistes en blauwe pistes gebruikt.

De twee sleepliften die het meest voorkomen zijn de pannenkoeklift (Teller lift – deze heeft de vorm van een pannenkoek/bord, eenpersoons) en de ankerlift (twee persoons).

Bij de pannenkoeklift trek je de lift naar je toe en stop je de lift tussen je benen. Zorg dat de pannenkoek achter je billen zit en laat je naar boven slepen. Ga niet zitten, maar laat je echt slepen.
De ankerlift, lijkt zoals de naam doet vermoeden op een anker, werkt in principe hetzelfde als de pannenkoeklift, alleen doe je deze lift meteen achter je billen, zonder dat je hem tussen je benen doet.

Lange afstanden, comfortabel en van piste tot piste; stoeltjeslift

De stoeltjeslift is een zeer comfortabele manier om je in een skigebied te verplaatsen. Met deze lift leg je grotere afstanden af dan met de sleepliften.

In de stoeltjeslift kunnen tussen de 2 en 8 (heel soms 10) personen tegelijk plaatsnemen. Veel – moderne – stoeltjesliften hebben kappen om je te beschermen tegen sneeuw en koude wind, stoelverwarming en soms ook nog lederen bekleding.

Om in de lift te stappen moet je eerst door een poortje. Als er vier zitplaatsen zijn, zijn er ook vier poortjes. Eenmaal door het poortje moet je voor een lijn gaan staan, deze geeft aan waar de zitplaatsen zijn. Daarna wacht je op de lift en als deze er is ga je zitten. Dan doe je de stang van boven naar beneden en zet je ski’s (of snowboard) op de stang onder je en geniet van het uitzicht.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen