Harakiri – de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk!

Harakiri, dat is toch Japans voor zelfmoord? Dat klopt, maar het is ook de naam van de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk. De Harakiri piste ligt in Mayrhofen, in het Zillertal (skigebied: Ski Zillertal 3000 Ski Zillertal 3000) in Tirol. Dat het een zware (zwarte) piste is, dat is te begrijpen. Zelfs voor een zeer ervaren skiër is dit nog een pittige piste.

Steilste geprepareerde piste

De Harakiri piste is op het steilste punt van de piste maar liefst 78% steil. En ik zal je zeggen: dat is echt ontzettend steil! Deze piste is dan ook voor zéér geoefende skiërs. Op de pistekaart van Mayrhofen staat deze piste aangegeven als zwarte 18. De piste ligt onder de Knorren-lift van de Penken, vanuit de lift kun je hem al zien liggen en zien hoe anderen het er vanaf brengen!

Omdat de piste aan de Noordzijde van de berg ligt, is hier alleen in de middag zon. Dat betekent dus dat de piste er van de ochtend tot de vroege middag perfect – geprepareerd – bij ligt! Als er veel sneeuw valt door de dag heen, moet je wel goed uitkijken voor verschoven sneeuw. Omdat de piste zo steil is, verschuift de gevallen sneeuw veel sneller.

Om bij de Harakiri te komen kun je bij de Penken met de Knorren-lift naar boven. Eenmaal boven kun je ook nog heel gemakkelijk een – makkelijkere (blauwe of rode) piste nemen, als je je toch bedenkt.... Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je zonder aankondiging op de Harakiri piste staat. Er staan namelijk verschillende waarschuwingsborden en netten.

Ga jij de uitdaging aan?

Als je besluit de Harakiri te bedwingen, moet je voor een paar dingen zorgen. Zorg dat je ski’s (of snowboard) in perfecte staat zijn. Goed gewaxt en geslepen zijn een absolute must. Daarbij is een optimale fitheid van jezelf ook belangrijk.

Het belangrijkste is dat je vooruit kunt kijken en denken. Zo heb je grip op de komende meters en ben je beter voorbereid op het – eventuele – onverwachte.

Onderschat deze piste absoluut niet. Per seizoen worden hier tussen de 50 en 70 helikoptervluchten uitgevoerd van mensen die zichzelf overschatten – of de piste onderschatten. De beste tip is om een paar keer goed van een zwarte piste te gaan en even het gevoel van steilheid te krijgen. Hoewel de steilte van de Harakiri natuurlijk nergens mee te vergelijken is, krijg je wel het gevoel in je benen.

Het belangrijkste is dat je vooruit kunt kijken en denken. Zo heb je grip op de komende meters en ben je beter voorbereid op het – eventuele – onverwachte. Kijk ook goed uit met degene die onder je skiën, want net zoals bij alles pistes geldt hier: skiërs van boven moeten uitkijken voor degene onder zich.

Fotomoment op de Harakiri

Een keer per week, meestal op vrijdagmiddag tussen 13 uur en 15 uur is er een fotomoment voor alle helden die de piste afgaan. De dag en het tijdstip kunnen verschillen per week, dus kijk dit goed na bij de Bergbahnen. De foto die gemaakt wordt kun je overigens gratis downloaden van de site van Zillertal3000.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen