Skiën op een gletsjer

Als je gaat skiën op een gletsjer kun je ervan uitgaan dat je goede sneeuw hebt. Vaak denken mensen dat skiën op een gletsjer moeilijker is dan op een gewone piste en daarom vinden ze het dan ook eng (klinken). Niets is minder waar! Op een gletsjer kun je heerlijk skiën op de beste pistes die er liggen.

Wat is een gletsjer?

Eigenlijk is een gletsjer niets anders dan een dikke laag ijs, bovenop een berg. Dit ijs ontstaat doordat de sneeuw die valt niet meer smelt, maar steeds weer wordt aangedrukt, waardoor het één dikke ijsmassa wordt.

Extra lang seizoen

Op een gletsjer ligt vaak van begin oktober tot en met juni (en heel soms eind juli) – goede – sneeuw. In een ‘normaal’ skigebied is dit van ongeveer half december tot en met eind maart. Doordat het skiseizoen op de gletsjer extra lang is, kun je hier ook in de zomer skiën! Raar, maar waar. Als het warmer wordt richting de zomer zal je wel vroeg op de piste moeten staan, want tot ongeveer 12 uur is de sneeuw perfect, daarna smelt het langzaam en gaat de pistekwaliteit achteruit.

Op een gletsjer is het vaak ook erg koud, omdat deze hoog liggen. Je doet er dus goed aan om een paar lagen extra kleding aan te doen. Als de zon schijnt is het heerlijk weer, maar zodra de zon achter de wolken verdwijnt kan het ineens koud worden.

Goede pistes en prachtige uitzichten

Zoals al gezegd denken mensen dat het skiën op een gletsjer moeilijker is dan op een gewone piste en dat het erg eng is. Dit is juist niet het geval. Je skiet weliswaar op een stuk ijs, maar daar bovenop ligt een dikke laag sneeuw, geprepareerd om op te skiën.

De pistes op een gletsjer zijn vaak breder dan normale pistes. Dit maakt het voor iedereen fijn om te skiën – of snowboarden –, zonder dat je elkaar in de weg zit. Daarnaast zijn de pistes op een gletsjer vaak ook minder steil dan normale pistes, waardoor er voor ieder niveau skiër wel een piste bij zit om een dag te vermaken.

Doordat de gletsjers vaak erg hoog liggen, zijn de uitzichten werkelijk prachtig. Je kunt vaak erg ver kijken, waardoor je een ‘overview’ hebt over de dalen en andere bergen in de buurt.

Gletsjers in Oostenrijk

Oostenrijk kent acht gletsjergebieden in vier verschillende deelstaten.

In Karinthië ligt de Mölltaler gletsjer op 3122 meter hoogte.

Steiermark heeft ook één gletsjer, namelijk de Dachsteingletsjer. Gelegen op 2700 meter.

In Salzburgerland ligt de Kitzsteinhorn – in skigebied Zell am See / Kaprun –, gelegen op 3029 meter lijkt het alsof je op de top van de wereld staat.

Als laatste volgt Tirol, met maar liefst 5 gletsjers.

Op al deze gletsjer kun je genieten van de mooiste afdalingen en de beste pistes, waar de meest moderne liften van Oostenrijk je naar toe brengen.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen