Zonnebrand op wintersport

Je ogen worden beschermt met een zonnebril, maar hoe worden je huid en je lippen beschermt tegen de felle zon? Juist, door zonnebrand. Je leest het goed, zelfs, nee zeker op wintersport in de bergen moet je zonnebrand gebruiken. Waarom? Lees snel verder.

Juist op wintersport moet je je ontzettend goed beschermen tegen de zon. Het motto op wintersport is dan ook: “smeren, smeren, smeren”. De zon weerkaatst ongeveer 85% van de UV stralen in de sneeuw(dit is hetzelfde percentage als bijvoorbeeld een – zand – strand en water) terug. Ook zijn de UV stralen sterker dan wanneer je gewoon op straat loopt. Én, net als op zomervakantie, kun je ook verbranden van de zon, ook als hij niet te zien is.

Naast dat je je gezicht moet insmeren, is het ook raadzaam om je lippen in te smeren, maar ook je oren (en ook achter je oren!) en je nek. Het is geen uitzondering dat sommigen juist – zon – verbrandingen oplopen op deze plekken. En ja, deze zijn zeer pijnlijk en slecht voor je.

Factor van de zonnebrand

De factor van de zonnebrand is zeer belangrijk. Zoals al eerder gezegd is de UV straling in de bergen vele malen sterker dan normaal. En ja, ook met een hoge factor word je bruin, ben daar maar niet bang voor. Het is zeker aan te raden om een zonnebrand te nemen vanaf factor 30, maar nog beter is factor 50+.

Winterzonnebrand

Neem als je op wintersport gaat wel een speciale winterzonnebrand mee, dus neem a.u.b. niet dezelfde zonnebrand mee als die je op zomervakantie gebruikt. Zomerzonnebrand is – bijna altijd – op waterbasis en deze zal dus sneller bevriezen in de kou. Winterzonnebrand is – in bijna alle gevallen – op oliebasis. Hierdoor is de crème beter bestand tegen de kou en deze zal daardoor ook beter smeerbaar blijven.

Niets is zo belangrijk als, je raadt het al: “smeren, smeren, smeren”.

Het is ook zeker geen overbodige luxe om een goede zonnebrandcrème te hebben op wintersport, want hierdoor heb je én een goede bescherming tegen de UV straling en door de kou, wind en zon droogt je huid ontzettend snel uit. Door regelmatig de zonnebrand te smeren voorkom je dit. Naast winterzonnebrand zijn er ook speciale lipbalsems om je lippen mee te verzorgen tijdens je welverdiende wintersport. Deze bevatten een UV filter, zodat ook je lippen goed beschermt zijn tegen de – al dan niet – felle zon.

Natuurlijk zijn er, net zoals bij ‘gewone’ zonnebrand, verschillende verpakkingen waarin de zonnebrand zit. Je kunt grofweg kiezen uit een losse zonnebrand en losse lipbalsem óf je kunt kiezen voor een combistick. De meest gebruiksvriendelijke optie is de combistick. Bij een combizonnebrand heb je een tube waarin de zonnebrand zit en als ‘dop’ zit er een lipbalsem op. Uiteraard is de lipbalsem nog beschermt met een plastic dopje. Het fijne van een combistick is dat je hem makkelijk meeneemt, want de verpakkingen zijn lekker handzaam. Stop hem in je jas of broek en je kunt de hele dag je zonnebrand en lipbalsem blijven smeren.

Niets is zo belangrijk als, je raadt het al: “smeren, smeren, smeren”.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen