Wat is een RECCO-systeem?

NOTE vooraf: ik ben in géén geval lid van een lawine- of reddingsteam in de bergen. Dit is informatie die ik op mijn opleiding tot skileraar heb geleerd en probeer over te dragen aan anderen.

Misschien heb je een skibroek, ski jas, helm of skischoenen waar RECCO op staat. Je hebt de spullen aangeschaft, omdat je zo mooi vond en eigenlijk gekocht zonder er (verder) bij na te denken, maar wellicht kan het je leven redden in het geval van nood. Dit klinkt erg dramatisch, dat geef ik toe, maar je weet natuurlijk maar nooit.. Goed. Wat is een RECCO-systeem en wat zijn de voordelen en de eventuele nadelen?

Wat is het?

RECCO is een systeem om mensen die onder een lawine zijn gekomen sneller terug te vinden. De uitvinder van het systeem, de Zweedse Magnus Granhed, heeft het systeem ontwikkeld nadat hij zelf betrokken was geraakt bij een ongeval met een lawine in de bergen.

Hoe werkt het?

Een RECCO-systeem bestaat uit twee onderdelen, namelijk een reflector (voor jezelf) en een detector (voor de reddingsdiensten). De reflector is het plaatje dat in – of op – broeken, jassen, helmen of schoenen zit. De reflector werkt niet op batterijen, dus hij kan niet onverwacht stoppen met zijn signaal af te geven. De detector van het RECCO-systeem is bedoelt voor de mensen van het reddingsteam. Deze detector zendt een super sterke bundel radiosignalen naar de reflector toe. Deze reflector reflecteert deze signalen naar de detector. In het kort komt het er dus op neer dat de reflector die jij draagt de signalen van de detector ontvangt en terugkaatst.

Let op: RECCO is géén vervanging voor de standaard lawine-uitrusting, zoals een lawinepieper en een sneeuwsonde.

Wintersporters en RECCO In veel wintersportkleding en –schoenen zit een – kleine – RECCO reflector verwerkt. Daardoor is het systeem bij veel wintersporters vertegenwoordigd.

Onder – ervaren – wintersporters, tourskiërs en free stylers wordt het systeem vaak ook ‘dodenzoeker’ of ‘dodenopgraaf’ gezocht. Dit omdat de reddingsdiensten die over een detector beschikken vaak niet snel genoeg ter plaatsen kunnen zijn en dit dus uitstel van executie is voor degene die onder de lawine ligt. En dat terwijl bijna alle lawine- en reddingsteams over een detector beschikken, evenals de – reddings – helikopters in wintersportgebieden. Dit is niet altijd het geval! Want er zijn ook mensen die weldegelijk gered worden door hun (toevallige) RECCO.

De voordelen

-De kleine reflector van RECCO zit in relatief veel wintersportkleding en –schoenen verwerkt. -Je merkt niet dat je hem bij je draagt -Het is goedkoop om in kleding te verwerken -Het werkt altijd, doordat het systeem niet op batterijen of een accu werkt

De nadelen

-Veel mensen denken dat het een vervaging is van een lawine-uitrusting, dit is absoluut niet het geval -Het systeem kan pas geactiveerd worden als er reddingsteams aanwezig zijn en deze zijn niet altijd snel ter plaatsen. Je kunt dus zelf ook niet naar je vrienden gaan zoeken.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen