Waarom je zeker thermokleding moet dragen

Thermokleding (ook wel thermo ondergoed genoemd), dat is toch iets met warmte? Wel nee! Thermokleding is óók voor de warmte, maar er is meer, veel meer. Op wintersport dragen veel mensen tegenwoordig thermokleding en dat is een goede ontwikkeling. Lees snel verder en ontdek waarom je zeker thermokleding moet dragen op wintersport.

Thermokleding om de warmte vast te houden

Hetgeen waar mensen meteen aan denken, en dat is natuurlijk heel erg logisch, is dat thermokleding er is om de warmte vast te houden. Dit is inderdaad een van de mogelijkheden van thermokleding. Tijdens het skiën (of snowboarden) maakt je lichaam warmte aan door de bewegingen die je maakt. Deze warmte zou normaal gesproken verloren gaan (verdwijnen) via je kleding, maar met thermokleding is dat juist niet het geval. Thermokleding houdt de warmte van je lichaam als het ware vast, zodat de – reeds – geproduceerde lichaamswarmte niet (snel) verloren gaat. Je lichaam houdt zich dus warm met zijn eigen warmte en hoeft dus minder hard te werken om weer nieuwe warmte aan te maken. Thermokleding draag je onder je skikleding. Je hoeft, in principe, geen andere kleding eroverheen te doen, want de thermokleding houdt je lekker warm onder je skikleding. Mocht het echt ontzettend koud zijn, dan zou je er aan kunnen denken om een trui of vest over je thermokleding te doen, zodat je deze later op de dag nog kan doen.

Thermokleding om transpiratievocht op te nemen

Thermokleding heeft, naast het warm houden van je lichaam, ook nog een andere functie, namelijk transpiratievocht opnemen. Het materiaal waarvan de kleding gemaakt is, is soepel, dun, licht en het ademt. Hierdoor droogt het snel en neemt de kleding het transpiratievocht op. Het is belangrijk om thermokleding te dragen onder je skikleding, waarom? Omdat je na een paar mooie en lange afdalingen waarschijnlijk bent gaan transpireren. De combinatie van kou (wind en lucht op de berg) en transpiratievocht zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je te snel afkoelt. Als je je eigen lichaam warm en droog kunt houden door thermokleding te dragen, is dit niet het geval en ben je de hele dag ‘good to go’.

Strak aansluiten

Wat erg goed is om te weten is dat thermokleding goed moet aansluiten op het lichaam. Aansluiten betekent in dit geval dus niet: te strak. Je moet je er wel nog goed in kunnen bewegen, anders is er natuurlijk geen lol meer aan. Doordat het materiaal mee rekt, omdat het zo soepel is, heb je vaak de neiging om een maatje kleiner te nemen. Doe dit alleen als de kleding écht te groot is en je met gemak een maat kleiner aan kunt. In de winkel zal je het nog niet zo snel merken, maar als je er tijdens het skiën achter komt dat je kleding tóch iets te strak zit, dan zou dat natuurlijk erg zonde zijn van het geld. Verstandig is om de thermokleding na een dag intensief skiën of snowboarden op te hangen aan een kleerhanger. Zo krijgt het materiaal, hoewel het waarschijnlijk droog aanvoelt, de kans om volledig te drogen, waardoor het de volgende dag weer goed vocht op kan nemen.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen