Het kopen van de perfecte ski’s

Wintersporten staat garant voor een toptijd, alleen, je gaat natuurlijk wel naar de sneeuw om te kunnen skiën (of snowboarden). Als je eraan toe bent om je eigen ski’s te kopen, dan is het verstandig om je goed te oriënteren op de markt, want de markt en technologie van ski’s verandert continue. Hoe koop je de perfecte ski’s als je nog nooit eerder ski’s gekocht hebt?

Oriëntatie is van essentieel belang

Omdat de technologie continue blijft veranderen, is het van groot belang dat je je oriënteert. Welke winkels verkopen welke skimerken? Ga je je ski’s in Nederland of in Oostenrijk kopen? Wat zijn de gemiddelde prijzen van de ski’s? Zijn deze inclusief of exclusief bindingen? En hoeveel is je maximale budget? Als je al vaker bent gaan skiën en je hebt toen ski’s gehuurd, kun je misschien al een voorkeur hebben voor een merk.

Welke eigenschappen moeten de ski’s hebben?

Als je ski’s gaat kopen moet je naast de ‘algemene’ vragen van hierboven ook bedenken welke eigenschappen je toekomstige ski’s moeten hebben. De belangrijkste overwegingen en eigenschappen zijn de volgende:

  • Het materiaal van de ski is vaak bepalend voor de levensduur. De ski’s met een houten kern zijn vaak slijtvaster, stijver en gaan langer mee dan de goedkopere ski’s met een kunststof kern. De kunststof kern zorgt ervoor dat de ski’s minder stijf zijn.
  • De stijfheid van de ski’s. Als je je ski in de lengte door kunt buigen is je ski absoluut niet stijf. Hoe minder je hem kunt doorbuigen, hoe stijver je ski. Een stijve ski is geschikter voor een ervaren skiër en een iets minder stijve ski voor een beginner of gevorderde skiër.
  • Welke radius moeten de ski’s hebben? Met de radius wordt de maximale cirkel die gemaakt kan worden bedoeld. Ski’s met een kleine radius kunnen kleinere bochten maken.
  • De kantengrip en de torsiestijfheid. De kantengrip is bepalend voor ijzige pistes. Hoe beter je kantengrip, hoe beter je je kunt voortbewegen op ijzige stukken piste. De torsiestijfheid is de stijfheid van de ski tussen de beide staalkanten van de ski (deze zitten aan de zijkant, waarmee je de kantengrip verkrijgt). Hoe stijver je ski, hoe harder je kunt gaan. Hoe ‘slapper’ je ski, hoe beter je grip houdt op onregelmatige stukken piste.

Kenmerken

Naast de eigenschappen die de ski’s moeten hebben, zijn de kenmerken ook zeer belangrijk. Vroeger werd vaak geadviseerd om de ski’s ongeveer 10 centimeter langer dan je eigen lichaamslengte te kopen, maar deze theorie is allang achterhaald. Nu wordt – bijna – altijd gezegd dat je ski’s tussen je mond en je neus moeten komen als je ze rechtop zet. De breedte van de ski ligt aan het feit of je op ‘gewone’ pistes gaat of vaak off-piste. Hoe smaller je ski, hoe beter je op de gewone pistes terecht kunt. Hoe breder, hoe beter voor de off-piste skiërs.

Natuurlijk ligt de prijs van de ski’s aan alle eisen die je eraan hebt. Ook het merk is uiteraard bepalend. Of je de ski’s in Nederland of Oostenrijk koopt, kan financieel vaak veel uitmaken. In Oostenrijk zijn de ski’s over het algemeen een paar procent goedkoper dan in Nederland.

Kleine tip: als je ski’s, bindingen, schoenen en stokken tegelijk koopt, kun je nog proberen om een korting te vragen bij de winkel. Dit gaat natuurlijk niet altijd, maar je kunt het wellicht proberen! Ook als je de ski’s aan het einde van het seizoen koopt, zijn ze – vaak – goedkoper dan aan het begin van een nieuw seizoen.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen