Een goede zonnebril

Het zonlicht in de bergen is fel, héél fel. Het is daarom belangrijk om een goede zonnebril aan te schaffen en deze dan ook zeker te dragen. Je ogen moet je goed beschermen. Het is een (hele) investering, maar het is het waard, want je ogen blijven goed beschermd!

Het is niet aan te raden om met je ‘doordeweekse’ zonnebril te gaan skiën. Deze zijn vaak minder goed beschermt tegen het schadelijke UV. Ook sluiten ‘gewone’ zonnebrillen niet zo goed aan bij de ogen, waardoor de ogen alsnog worden blootgesteld aan de zon.

Factor 1 tot en met 4

De beschermingsfactoren van (goede!!) zonnebrillen zijn opgedeeld in vier categorieën van bescherming, te weten: factor 1 tot en met 4. De bescherming van je ogen voor UV van deze brillen is dan (meestal!) ook 100%. Factor 1 is de lichtste bescherming. Deze brillen hebben lichte glazen en dit kan vermoeiend werken voor je ogen. Ze moeten zichzelf blijven corrigeren, omdat er nog steeds een grote hoeveelheid licht in de ogen komt. Factor 2 heeft iets donkerdere glazen dan factor 1. Deze factor is aan te raden wanneer het niet heel zonnig is en wanneer er nog een klein beetje bewolking is aan de hemel staat. Factor 3 heeft weer iets donkerdere glazen dan factor 2. Deze beschermingsfactor wordt aangeraden wanneer het erg zonnig is op de berg. Factor 4 is de hoogste beschermingsfactor. Dit zijn zeer donkere glazen en om hier mee te skiën moet het echt extreem zonnig zijn. Met deze glazen is het overigens verboden om aan het verkeer (auto, fiets, lopen) deel te nemen!

Aansluiten van de bril

Belangrijk bij een zonnebril is dat hij perfect aansluit bij je ogen. Hij moet als het ware je ogen van de rest van je gezicht afdekken. Op deze manier kan er geen schadelijk zonlicht in de ogen komen en zijn je ogen dus optimaal beschermt tegen de zon.

Coating

Op goede (ski)zonnebrillen zit een speciale coating die de zonnebril beschermt tegen het beslaan van de glazen. Deze coating is van belang als je met een zonnebril skiet, want door de veranderende temperatuur op de berg, de wind en in combinatie met lichaamstemperatuur zouden de glazen weleens kunnen beslaan. Dat dat niet echt veilig is, kun je zelf ook wel bedenken, toch?

Aanschaf van een goede zonnebril

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar een goede zonnebril, maar je zou ook naar een opticien of de zonnebrilafdeling van een warenhuis kunnen gaan. Deze personen weten waar je op moet letten bij de aanschaf en zij kunnen ook goed adviseren. Mocht de zonnebril niet lekker zitten, kunnen zij hem ook altijd ter plekke bijstellen. Een zonnebril is natuurlijk een hele investering, maar je weet ook zeker dat je ogen goed beschermd zullen zijn tegen het felle UV licht. En je kunt hem natuurlijk meerdere jaren gebruiken!

Mocht er iets met de bril aan de hand zijn, kun je altijd terug naar de desbetreffende winkel om hem te laten repareren.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen