Sneeuwschoenwandelen; genieten van de prachtige natuur om je heen

Note vooraf: ga nooit zonder een les (of cursus(je)) gevolgd te hebben sneeuwschoenwandelen!

Wandelen in de bergen is vooral geliefd in de zomer, maar in de winter kun je net zo goed gaan wandelen, met sneeuwschoenen welteverstaan! Deze ‘schoenen’ zijn speciaal gemaakt om in de sneeuw te wandelen, zodat je nóg beter van de prachtige natuur – en het hopelijk lekkere weer – om je heen kunt genieten.

Wat zijn sneeuwschoenen?

Waarschijnlijk heb je ooit wel eens gehoord dat mensen vroeger met tennisrackets door de sneeuw liepen. Dit is helemaal niet zo gek! Sneeuwschoenen zijn een soort – uiteraard super moderne – tennisracketachtige schoenen, die je over je gewone (wandel) schoenen kunt doen. Vaak zijn ze gemaakt van aluminium of kunststof. Ze hebben aan de onderkant een soort spikes (haken), waardoor je een goede grip hebt op de sneeuw.

Grappig is dat sneeuwschoenen vroeger al gebruikt werden door jagers, houthakkers en soldaten. En bij de Arctische spelen is hardlopen op sneeuwschoenen een officiële sport!

Hoe moet je sneeuwschoenwandelen?

Om te leren sneeuwschoenwandelen bieden skischolen (of gespecialiseerde wintersportorganisaties) cursussen aan in sneeuwschoenwandelen. Hier leer je de basis van het wandelen met sneeuwschoenen. Na de cursus kun je zelf in de knisperende sneeuw gaan wandelen met een gehuurde uitrusting.

Het wandelen zelf is eenvoudig. Met een paar goede wandelstokken en de ondergebonden sneeuwschoenen kun je zeer prettig de besneeuwde bergpaden omhoog wandelen. Natuurlijk kom je onderweg wel eens ijs tegen, maar ook dat is met de sneeuwschoenen geen probleem. Onder het racket zit namelijk een stuk verzonken ijzer, waardoor je niet weg zal glijden op het ijs. Eenmaal boven kun je de sneeuwschoenen ook weer verstellen om naar beneden te dalen.

De juiste kleding

Het is belangrijk om de juiste kleding te dragen tijdens het wandelen. Net zoals met skiën (of snowboarden) is het boven in de bergen kouder dan in het dal. Als je vanuit de voet van de berg begint met wandelen, dan kan het aangenaam aanvoelen qua temperatuur, maar dit is zeer verraderlijk. Want: hoe hoger je stijgt, hoe kouder het wordt. Verstandig is dus om ademende, waterdichte kleding aan te doen. Zorg wel voor voldoende laagjes, want mocht het tóch blijken dat het warmer dan gedacht is op de berg, dan kun je altijd iets uittrekken. Ook zijn goede, stevige, waterdichte (wandel) schoenen echt aan te bevelen. Zo heb je meer grip in je sneeuwschoen en je voeten blijven droog en warm. Als ze eenmaal nat en koud zijn geworden, krijg je ze niet zo gemakkelijk meer warm.

Daarnaast is het ook geen overbodige luxe om een rugzak(je) mee te nemen met voldoende water. Hoe hoger je komt en hoe meer inspanning je hebt geleverd, hoe meer dorst je krijgt.

Genieten van de mooie vergezichten

Probeer tijdens het wandelen ook te genieten van de prachtige en mooie vergezichten die je tegenkomt. Je komt veelal op plekken waar skiërs en snowboarders niet komen, dus sta eens stil, bekijk het uitzicht en geniet!

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen