Wat is het nut van skistokken?

Waarschijnlijk heb je, als je in je(hele) jonge jaren hebt leren skiën, geleerd om zonder stokken te skiën. Stokken waren niet nodig of ze waren gewoon onhandig, vond je zelf. Hoe ouder je werd, hoe vaker je naar je stokken greep. Ook als je op ‘oudere’ leeftijd hebt leren skiën leer je het vaak aan met stokken. Deze ogenschijnlijke eenvoudige ‘accessoire’ kan werkelijk een hoop leed verzachten, als je hem op de juiste manier gebruikt.

Meer balans, minder kans op blessures en hulp bij je indraai

 © Tirol Werbung
Klik om te vergroten

Door skistokken te gebruiken heb je véél meer balans dan zonder stokken. Dan moet je natuurlijk wel twee stokken gebruiken en niet zoals sommige mensen doen maar één.. Door de juiste maat stokken te gebruiken (daar kom ik later nog op) kun je, in geval van je evenwicht verliezen, jezelf als het ware ‘opvangen’ met je stokken. Doordat je jezelf kunt ‘opvangen’ heb je minder kans op blessures. Naast het balans- en blessuredeel, heb je met de juiste stokken ook nog een goede hulp tijdens het inzetten van je bochten. Je prikt als het ware met je stok in de sneeuw op het moment dat je een bocht inzet. Zo heb je een klein beetje meer stabiliteit.

De juiste stokken kiezen

Als je te korte stokken hebt, leun je veel te veel naar voren. Bij te lange stokken hel je naar achteren en verlies je snel(ler) de controle over je ski’s. Te korte of te lange stokken zorgen dus voor disbalans en een onnatuurlijke houding tijdens het skiën en daar ontstaan dus blessures door. Je moet dus precies de juiste maat stokken zien te vinden voor jezelf, maar hoe doe je dat?

Om de stokken te ‘meten’ is het aan te raden om je skischoenen aan te doen. Hierdoor kun je makkelijker bepalen of een stok goed is. Draai de stok om. Zorg dat je hand onder de krans (of schotel, dat – vaak – plastic dingetje aan de onderkant van je stok) zit. Ga een klein beetje door je knieën (eigenlijk in skihouding dus) en blijf de stok vasthouden. Als je arm nu in een hoek van 90 graden staat, dan is de skistok goed. Als je arm in een andere hoek staat, dan moet je een grotere of kleinere pakken om te proberen.

Héél veel verschillende soorten

Net zoals alles op wintersportgebied, zijn skistokken er in veel verschillende uitvoeringen, kleuren en materialen. Zo heb je stokken met grote en kleine kransen (of schotels in diameter), stokken gemaakt van aluminium of een ander materiaal en natuurlijk het handvat verschilt per stok.

Het beste is om verschillende stokken te proberen en kijken hoe deze in de hand liggen. Zo kun je een goede keuze maken en als je eenmaal een goede stok hebt, heb je minder kans op blessures, meer stabiliteit en een perfecte hulp om je bochten in te draaien.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen