De 10 FIS-regels die overal gelden

Net zoals in het gewone verkeer, gelden er voor het ‘verkeer’ – in dit geval iedereen die van een piste gebruik maakt – op de berg ook regels. Deze regels zijn opgesteld door de FIS (Fédération Internationale de Ski) en deze gelden in alle skigebieden.

De FIS-regels Deze 10 FIS-regels gelden voor iedereen die gebruikt maakt van een (ski)piste. Iedere pistegebruiker wordt dus geacht om deze regels op te volgen en na te leven. Op deze manier weet iedereen waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten van anderen.

 1. Blijf rekening houden met andere skiërs  Zorg ervoor dat je anderen geen schade toebrengt of in gevaar brengt. 
 2. Beheers uw snelheid en pas uw skistijl aan Elke skiër moet zijn snelheid en skistijl aanpassen aan zijn eigen capaciteiten en kunnen. Daarnaast moet hij zich ook aanpassen aan het terrein, de sneeuw- en weerscondities. Als laatste is het ook nog belangrijk dat hij zich aanpast aan het aantal skiërs. Hoe meer skiërs, hoe beter hij zich moet aanpassen.
 3. Kies een goed en veilig spoor  De skiër (of snowboarder) die van achteren komt (dus vanaf de berg gezien), moet een goed en veilig spoor kiezen, zodat hij degene die voor hem skiet niet belemmert of in gevaar brengt.
 4. Inhalen op de piste Inhalen mag vanaf alle kanten, zolang je de juist afstand blijft houden en geen andere skiër belemmert. Haal dus voorzichtig in!
 5. Invoegen en kruisen op de piste  Als je na een stop weer terug de piste op wilt óf je gaat een naderende piste kruisen, zorg er dan voor dat je goed het overzicht blijft bewaren en geen andere pistegebruikers in gevaar brengt.
 6. Blijft niet zomaar stil staan  Ben je gevallen of wil je stoppen met de afdaling waar je mee bezig bent, probeer dan zo snel mogelijk naar de zijkant van de piste te gaan en de piste op die manier vrij te maken.
 7. Klimmen en wandelen Als je omhoog gaat klimmen als skiër, mag je alleen maar de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt voor degenen die omlaag gaan wandelen.
 8. Houdt u aan borden en markeringen en volg deze op  Iedereen die van de piste gebruikt maakt moet de borden en markeringen te allen tijden opvolgen.
 9. Hulp bieden bij ongevallen  Bij een ongeval op of rond de piste is elke skiër verplicht hulp te bieden.
 10. Neem altijd een identificatiebewijs mee  Of je nou wel of niet verantwoordelijk bent voor een ongeval, je moet altijd je persoonsgegevens uitwisselen met de andere partij.

Nu lijken dit op het eerste oog zeer voor de hand liggende regels, maar er gebeuren nog steeds vaak ongelukken, omdat mensen deze regels niet kennen. Vaak staan deze regels ook op de grote borden in een gebied en ook nog eens op de kleine pistekaarten.

Lees ze nog eens door en je weet wat er van je verwacht wordt in een wintersportgebied!

Lees ook

 1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen