Geografie

geografie, landkaart, oostenrijkOostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en wordt omgeven door acht landen: Duitsland in het noordwesten, Zwitserland en Liechtenstein in het westen, Italië en Slovenië in het zuiden, Hongarije in het oosten, Slowakije in het noordoosten en Tsjechië in het noorden.

Een kwart van de oppervlakte van Oostenrijk behoort tot laag- en heuvelland. De rest behoort tot het middel- en hooggebergte. De hoogste toppen bereiken een hoogte van bijna 4.000 meter. Een groot deel van het land wordt ingenomen door de Oost-Alpen. Het hoogste punt van Oostenrijk is de Grossglockner in Karinthië (3.797 meter). De Donau doorkruist het land van west naar oost over een lengte van 350 kilometer. Bijna de helft (46 procent) van het land is bedekt met bossen. Hiermee is het één van dichtbeboste landen van Europa.

Landschap

Naar het oosten daalt het gebergte af naar het heuvelland van het Wienerwald en naar de laagvlakte. Het Alpenvoorland loopt van de noordrand van de Alpen tot bij de hoofdstad Wenen. Het is een gebied met heuvelruggen, bossen, weiden en brede dalen. Oost-Oostenrijk bestaat uit vlakten en heuvelland. Onder invloed van het weer en de flora en fauna eroderen de Alpen en ontstaat er een landschap met hoge pieken en diepe dalen. Sneeuwlawines zijn een elk jaar terugkerend fenomeen en kosten de nodige slachtoffers. 's Winters en in het voorjaar als de sneeuw gaat smelten, is de kans op sneeuwlawines het grootst. Gletsjers zijn traagstromende ijs- en sneeuwrivieren. De snelheid waarmee gletsjers zich kunnen voortbewegen bedraagt in de Alpen 30 tot 150 meter per jaar. Oostenrijk telt ongeveer 2.000 Alpengletsjers. Oostenrijk telt ongeveer 90 meren. Vooral het stroomgebied van de Traun is rijk aan meren, onder andere de Attersee, het grootste Alpenmeer van Oostenrijk.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen