(Vlieg)vismogelijkheden in Oostenrijk

Vissen

Onderstaand verhaal werd ons ingestuurd door Wim Alphenaar. Het is een realistisch verhaal over de (vlieg)vismogelijkheden in Oostenrijk op dit moment.

Vliegvissen in Oostenrijk blijft aantrekkelijk

Vissen

Oostenrijk kent voor de vliegvisser vele mogelijkheden. Zoveel zelfs dat het kiezen van een locatie soms moeilijk kan zijn. De vraag is vaak dan ook wat jij zoekt: vliegvissen op een meer, een smalle beek of grote rivier…? Wil je alleen maar vliegvissen of wil je, naast het vliegvissen, ook nog wat anders doen? In de bekende plaatsen, die ook voor de wintersporter interessant zijn, staan luxe hotels met alle comfort. In de minder bekende plaatsen kun je in een eenvoudiger, veelal goedkoper onderkomen verblijven. Eenvoud of luxe is een keuze die je zelf moet maken, maar hoe dan ook is de gastronomie doorgaans uitstekend in Oostenrijk. Dit jaar hebben mijn vrouw en ik in twee verschillende plaatsen geboekt. We verbleven in een pension in Opponitz, maar hadden ook voor en week een kamer in een luxe hotel in Mittersmill geboekt. De eerste week brachten we, zoals geschreven, in Opponitz door, een echt vissersdorp. De Ybbs behoort naar mijn mening nu tot één van de beste vliegviswateren van Oostenrijk.Voor ons was Opponitz geen onbekend terrein, omdat we daar al diverse keren waren geweest. De laatste keer echter dat ik daar viste, zat het tegen met de weersomstandigheden. En de rivier had voor onze komst langere tijd extreem hoog water gevoerd en dat bleek niet bepaald gunstig te zijn. In die tijd was de rivier ook herstellend van de plunderingen door aalscholvers, een tegenwoordig bijna ‘normaal' fenomeen. Momenteel wordt echter in Opponitz gelukkig scherp erop toegezien, dat deze vliegende rovers geen kans meer krijgen. Opponitz ligt aan de Ybbs; de gemeente Opponitz geeft voor de Ybbs de visvergunningen uit. Ik had tevens vernomen, dat het viswater een niet onbelangrijke uitbreiding had mogen ervaren, waardoor het bevisbare traject niet alleen veel langer, maar ook interessanter is geworden. De Ybbs behoort naar mijn mening nu tot één van de beste vliegviswateren van Oostenrijk. Voor hen, die alleen voor het vliegvissen naar Oostenrijk gaan, is het een echt unicum!

In het totaal beschikt de gemeente Opponitz nu over vijftig kilometer water, waar uitsluitend met de kunstvlieg en weerhaakloos mag worden gevist…Puristen opgelet!!Om overbevissing tegen te gaan is een rivierindeling gemaakt. Het traject is opgedeeld in stukken van circa vijf kilometer, waar per stuk maximaal vijf vissers worden toegelaten. De visvergunningen zijn niet goedkoop, maar echter zijn de verblijfskosten laag en dat compenseert weer het totaal aan uitgaven. De Ybbs heeft een voortreffelijk bestand aan vlagzalm en forel en is een eldorado voor vliegvissers. Het water heeft nog een natuurlijk verloop en stroomt in een schitterende natuur. In de omgeving van het Opponitz zijn zeer fraaie bergwandelingen te maken in een stil, rustiek alpenlandschap. Verdere informatie is aan te vragen bij:

Gemeinde Opponitz Hauslehen 21 A-3342 Opponitz Österreich (T.: 0043/7444/7280; F.: 0043/7444.728070), Of via de website: http://www.opponitz.gv.at

Vliegvissen in Oostenrijk

Al meer dan vijfentwintig jaar ga ik met plezier naar Oostenrijk. Het is een gastvrij land met een vriendelijke bevolking en een voortreffelijke gastronomie. De kamers van de Gasthäuser en hotels zijn brandschoon en je voelt je er op je gemak. De natuur is overweldigend en we zijn er dan ook heel graag. Meestal reizen we er heen om er te gaan vliegvissen in de rivieren en beken. Dat kan heel succesvol zijn met een garantie voor bijna altijd goede vangsten. Afgezien van de hoge prijs voor de vergunningen, kan je wel vaak rekenen op een goede vangst. Zelf heb ik het vaak goed getroffen met het weer, want dat is een voorwaarde voor succes. Ik heb uitstekende visdagen gekend, maar een enkele keer was het water grijs of bruin en zo hoog dat het vliegvissen onmogelijk was. Een natuurlijke overmacht waar geen mens iets aan kan doen. In zo’n geval weken we vaak uit naar een ander gebied in Oostenrijk, dat wel bevisbaar was; enige bekendheid met verschillende viswateren kan dan ook een voordeel zijn.

Een keerpunt in de goede vangsten was het oprukken van de aalscholvers. Verschillende rivieren, waaronder de Teichl en de Thaya, met een buitengewone goede visstand, hebben geleden onder de niet aflatende plunderingen. In de Teichl heb ik visdagen gekend met vangsten van wel 80 salmoniden op een dag. Die rivier dreigde volledig teloor te gaan. Hetzelfde lot leek de Ybbs te zijn toebedeeld, maar daar is gelukkig op tijd verandering in gekomen. Er worden nu afschotvergunningen geven om de overlast van aalscholvers tegen te gaan. Daardoor is de visstand weer sterk aan het verbeteren en er wordt gewaakt dat het niet weer fout gaat. Met de toenemende drukte qua aantallen vliegvissers heeft het nu de schijn, dat het vliegvissen op sommige wateren opnieuw wordt bedreigd. Aan sommige kleine en grotere rivieren en beken staan soms zoveel vliegvissers, dat het water nog nauwelijks interessant is.

Het volgende is hier een voorbeeld van

In 2004 besloot ik om te gaan vliegvissen op de Taurach. Deze bergbeek heeft een breedte van ca. 6m en voert over een lengte van ongeveer 18 km kristal helder water. Het water had een uitstekende bezetting grote en kleine regenboogforellen. De ervaring heeft geleerd dat zo'n 15 procent (en soms meer) van een parcours 'onbevisbaar' is door bomen, struiken, ondiepe stukken of andere obstakels die het vliegvissen onmogelijk dan wel oninteressant maakt. Daardoor valt op de genoemde afstand bijna 3km water af. In de week dat ik in het hotel verbleef, dat het water beheerde, bleken nog tenminste 12 vliegvissers aanwezig te zijn. Dat was teveel en na een dag was in het water geen visje meer te vangen. Gedragsethiek aan het water speelt een belangrijke rol, maar daarover straks meer. Bij een goede in- en verdeling van het water en tijdig was aangegeven dat veel vissers aan het water zouden zijn, was het nog niet zo'n probleem geweest. Dat was de aanleiding dat we vroegtijdig zijn vertrokken. Het blijkt maar al te vaak, dat de zaken ook rooskleuriger worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Dat is heel kwalijk. Het predicaat 'mooiste viswater van Oostenrijk' kan beter door vreemden worden gegeven dan dat zelf zo reclame wordt gemaakt. Die berichtgeving klopt vaak niet met het gevolg dat de vliegvissers zich bedrogen voelen en niet meer terugkeren. Recentelijk werd in een Oostenrijkse mededeling op de radio melding gemaakt, dat in 2005 Oostenrijk door 14 procent minder toeristen is bezocht! Het voorgaande zou een van de oorzaken kunnen zijn.

Het kan ook anders

Gelukkig zijn er eigenaren en viswateren van gemeenten, die de zaken anders aanpakken. In Lienz bijvoorbeeld beschikt Hotel 'Sonne' in Oost-Tiro (http://www.hotelsonnelienz.at) over 60km prima viswater waar allen maar met kunstvliegen mag worden gevist. Dit hotel maakt een rivierindeling, waardoor nooit teveel vissers op een stuk aanwezig zijn. Een uitzondering kan eventueel worden gemaakt als 3 of 4 vliegvissers vrienden zijn; dan wordt veelal de aanwezigheid van meerdere vissers op een stuk geaccepteerd.

Heel belangrijk is dat de zaken, waar gevist kan worden en door wie, moeten door het hotel worden geregeld. Het blijkt helaas maar al te vaak dat vliegvissers dat zelf kunnen, omdat ze bepaalde gedragsregels niet in acht nemen. Dat kan storend werken, waardoor gasten in hotels en Gasthäuser niet meer komen.

Gedragsethiek bij en voor het vliegvissen

Het volgende lijkt een onschuldig verhaal, maar het is wel op de praktijk gestoeld. Enige tijd geleden heb ik het namelijk recentelijk meegemaakt. Ik stond in een rivier te vliegvissen en op de kant, ongeveer vier meter hoger, kwam er een andere vliegvisser aangelopen. Hij keek in het water en stond een moment stil om te kijken hoe ik viste. Ik schonk er geen aandacht aan en voor een gesprek was de afstand te groot. Hij knikte en liep verder. Het stuk rivier dat ik beviste zag er zeer aantrekkelijk uit en veel belovend uit., ik zou ze wel eens gaan vangen dacht ik. Maar wat gebeurde er? Nog geen 60 meter verder stapte hij plotseling het water in en begint en begint te vissen. Hij deed een paar worpen, maar ving niets en waadde verder. De plaats waar hij het water was ingestapt was ondiep. Alleen aan de overzijde waar hij stond bleek interessant te zijn. De vliegvisser had het al gauw gezien en waadde verder met een sneltrein vaart. Daarbij maakte hij de nodige herrie. Ik 'baalde' enorm, want waar hij zoeven had gelopen was voor mij niet meer interessant want de forellen die daar zaten waren allang vertrokken De foto dient als bewijs en als die goed bekijkt zie die visser nog in verte banjeren. Op de foto is te zien dat hij inmiddels al weer 60 meter verder is. De pijl geeft aan waar hij het water was ingegaan. Een van de voorwaarden van het vliegvissen is dat je elkaar de ruimte geeft.

Het voorgaande is heel irritant en komt te vaak voor. Niet alleen Nederlanders maken zich hieraan schuldig, maar ook buitenlanders die het soms net zo min snappen. Vliegvissers zien er vaak zeer professioneel uit, met dure waadpakken. Ze hebben ook dure hengels waarop schitterende reels zijn gemonteerd. Helaas gedragen ze zich vaak niet, hebben geen greintje fatsoen, sociaal gevoel of respect voor anderen. Als je zelf het predicaat als vliegvisser hebt gegeven zou je beter moeten weten. Het is daarom dringend nodig dat hotels zulke zaken regelen. De gasten hebben het dan naar hun zin en komen terug

http://www.ffinfo.nl/

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen