De fascinerende geschiedenis van de Kapitelplatz in Salzburg

Aan de voet van de Hohensalzburg bevindt zich de Kapitelplatz. Je kunt er makkelijk naartoe wandelen door een galerij die vertrekt vanaf de Domplatz. In lang vervlogen tijden werden op dit plein heksen verdronken. Later was het de plek waar de paarden van de regerende vorsten hun dorst kwamen lessen. Nu ligt het plein er een stuk rustiger bij en komt er alleen nog maar water uit de fontein met een afbeelding van Neptunus en zijn drietand.

Aan de Kapitelplatz werd, in opdracht van de bisschop Wolf Dietrich von Raitenau, het Kapitelhaus gebouwd. Je vindt het nog steeds in de Kapitelgasse bij huisnummer 4. Door de jaren heen kreeg het gebouw heel wat verschillende functies. Van opslagplaats voor tabak tot kazerne, en nog vele jaren later als belastingkantoor. Vanaf 1990 maakt het deel uit van de universiteit van Salzburg en herbergt het onder meer een uitgebreide bibliotheek.

Vanaf de Kapitelplatz wandel je makkelijk en snel naar het Sankt-Peters-Friedhof. Dit is een van de oudste, Europese christelijke kerkhoven. Je kan er de catacomben bezoeken die in de 3e eeuw door de christenen werden uitgehouwen in de steile en donkere rotswanden van de Mönchsberg. Hoewel het kerkhof druk wordt bezocht door toeristen, is het toch een rustige en stille plek die eigenlijk lijkt op een weelderig begroeid park. Het is de laatste rustplaats van onder andere de zus van Mozart en de Salzburger Blauwbaard. Het is dan ook een fascinerende gedachte dat deze plek gebruikt werd voor opnames van de film The Sound of Music!

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen