Kerst in Wenen

Kerstballen, kaarsen van bijenwas, punch, kerstkoekjes en nog heel veel andere inspirerende kado ideetjes, er is geen betere manier om in de kerstsfeer te komen dan met een wandeling over de Weense Kerst en Advent markten en door de met feestelijke kerstlichtjes versierde straten van de stad. En met zoveel keuze is er altijd wel iets naar smaak te vinden!

De Weense Kerst en Advent markten hebben zoveel sfeer dat zelfs de meest door de wol geverfde kersthater in kerststemming komt. De organistatie in controle van de Voedselinspectie en het Marktwezen telden in 2013, 21 grote permanente kerst en adventmarkten met meer dan 1.100 stalletjes waarvan de meesten vanaf half november openen tot Kerstmis. Dit getal is uitgezonderd de ontelbare kleine tijdelijke markten, goede doel stalletjes en punch kraampjes. Niet alleen touristen voelen zich aangetroken tot deze overdaad van Kerst en Advent markten en mooie kerstlichtjes, maar ook de inwoners van Wenen gaan graag naar de markten voor een glaasje punch na het werk of om te shoppen met vrienden.

De 2,5 miljoen lampjes verlichten 20km straat

Met een dergelijk groot aanbod van markten om uit te kiezen is er altijd voor iedereen wel wat te vinden. Traditioneel gezinden kiezen voor een van de grote Kerstmarkten in het centrum van de stad, zoals de Kerstmarkt op de Rathausplatz, geplaatst tegen de imponerende achterkant van het Stadhuis, of de Oud Weense Kerstmarkt op de Freyung. De markten bij het Schönbrunn Palace en de Belvedere hebben een verheven sfeer, zoals ook het kerstdorp op de Maria-Theresien-Platz, wat zich bevind tussen het Natural History Museum en het Kunsthistorisch Museum. Voor mensen die op zoek zijn naar prachtige ambachtelijke kunstwerken zijn er de Arts & Crafts Markten voor de Karlskirche, de Spittelberg Kerstmarkt en de Am Hof Advent markt de plaatsen om te bezoeken. De kerstmarkt op het Stilwerk design center en het WeihnachtsQuartier in het MuseumsQuartier zijn magneten voor fans van designer spullen, terwijl lekkerbekken in hun element zijn op de kerstmarkten aan de Mahlerstrasse en in de binnentuin van het gespecialiseerde Theehuis Haas & Haas. Meer gedetailleerde informatie kunt u vinden in de onderstaande lijst van Kerstmarkten. Ondanks al deze verscheidenheid hebben de Weense Kerstmarkten ook heel veel gemeen: Een uitgebreide selectie van producten van kleurige kerstdecoraties tot kunst en unieke handgemaakte kado ideetjes, een keuze uit eten die u laat watertanden,en warme drankjes, zoals thee met smaakejs, chocolademelk, bisschopswijn en punch maar ook hartige snacks en zoete lekkernijen.

Een festival van licht

Kerstmarkt Schönbrunn
 © Österreich Werbung/Popp Hackner
Klik om te vergroten

In de avonden voor kerst veranderen de kerst en advent markten met hun prachtige decoratieve lichtjes Wenen in een ginsterende zee van kleur, een hele populaire fotogelegenheid voor toeristen. Als het feestelijke seizoen nadert worden rond de 40 straten van de stad verlicht door decoraties van iedere vorm en grootte, inclusief gigantische kandelaars op de Graben en enorme rode ballen op de Rotenturmstrasse. Wanneer de lampjes officieel aangedaan worden aan het eind van November, verlichten 2.5 miljoen lichtjes 20 km van de straten, en creeeren een overgetelijke kerstsfeer. In de afgelopen jaren heeft de stad 75 % van alle kerstlichtjes vervangen door milieuvriendelijke LED en andere energiebesparende lampjes.

De Kerstboom

De kerstboom op de Schottenring voor het Ringturm kantoorgebouw is een echt hoogtepunt. De 60 meter hoge boomn reikt tot de 19de verdieping van het gebouw en is versierd met honderden lichtjes.

Muziek gedurende de Kerstnacht

Muziek speelt altijd een speciale rol tijdens de Advent en Kerst in Wenen. Het International Advent Singing Festival op het Stadhuis brengt koren samen van over de hele wereld met uitvoeringen van gospel, folkmuziek en kerstliedjes. Op het programma van het Konzerthaus staan traditionele en internationale kerstmelodiën die tijdens het Weense Kerstgala uitgevoerd worden door operazangers van grote naam (www.christmasinvienna.com). De St. Stephen's Katedraal en de Minoritenkirche bieden onderdak aan de Adventconcerten in de weken voor Kerst. In de barokke Ammakirche welke ook in het historische oude gedeelte van de stad ligt, worden de Trompetenzauber series ten gehore gebracht: een assortiment van muziek van typerende klassiekWeense stukken tot internationale kerstliedjes, allemaal op trompet uitgevoerd. Feestelijk trompetgeschal kan ook gehoord worden bij de Malteserkirche. En het Vienna Boys’ Choir kan beluistert worden in concerthal de MuTh (www.muth.at). In de weelderige Eroica hal van Paleis Lobkowitz zal het Clemencic Consort optreden met een reeks van barokke concerten op historische muziekintrumenten (www.clemencic.at). Gezang en muziek van de koren en brassbandjes zullen te horen zijn op veel kerstmarkten, inclusief die op de Freyung en op het Schönbrunn Palace.

Kersttradities

Ofschoon het Sinterklaasfeest valt in de tijd van de Advent, (op 6 december) is dit niet een onderdeel van de festiviteiten. Sint Nicolaas, plaatselijk beter bekend als Nikolo, was een bisschop uit Myra in Turkije in de eerste helft van de 4e eeuw. Zijn feestdag is een religieuze feestdag voor veel ondergroeperingen van het Christendom. Op 5 december kijken kinderen in Oostenrijk reikhalzend uit naar de komst van Nikolo en de kadootjes zoals snoepgoed, nootjes appels en dadels die hij meeneemt. Oorspronkelijk zou Nikolo alleen kadootjes hebben voor kinderen die zich goed hebben gedragen maar tegenwoordig is hij niet zo kieskeurig. Hij treedt ook op bij familiefeestjes en kinderpartijtjes, gekleed in een wit met goud of wit met rode bisschopskleed, een mijter en een staf. In het verleden werd Sinterklaas vergezeld van Krampus, een duivels figuur die kinderen bang zou maken met een ratelende ketting. Vandaag de dag verschijnt de Sint gewoonlijk alleen. Kinderen tellen de dagen af tot Kerstmis op hun Adventkalender. De kalender heeft 24 kleine genummerde deurtjes waarop mooie afbeeldingen van het wintertijd staan. Iedere dag mogen de kleintjes een nieuw deurtje openen. De deurtjes met de nummers 1 tot en met 24 onthullen plaatjes, gezegdes, snoepjes of hebben andere kleine verrassingen. Een kerstkrans maken is onderdeel van Advent. Het wordt traditiegetrouw geweven van dennentakken en versierd met 4 kaarsen, ofschoon er ook meer moderne uitvoeringen aanwezig zijn. Elke zondag in de Adventtijd,wordt 1 van de kaarsen aangestoken. De laastste kaars gaat aan op de laatste zondag voor Kerstmis. Het bakken van cake is een traditionele december gewoonte. Favoriet zijn de traditionele Kerststol (broodvormige cake met gedroogde vruchten) Zimtsterne (stervormige koekjes met kaneel) Vanillekipfer (kleine krokante koekjes met vanillesmaak en stukjes noot) Anisbogen (koekjes met anijssmaak) en Lebkuchen (gekruid met geurige kruiden). De heerlijkste kerstkoekjes worden verkocht op verschillende Kerst en Advent markten en in de bankettbakkerijen.

Kerstbomen en feestelijk voedsel!

Kerstbomen zijn een andere feestelijke traditie in Wenen. Naaldbomen zoals dennenbomen en sparren worden versierd met kaarsen, lampjes, engeltjes en andere versieringen. In de Advent tijd worden deze opgezet op de Kerstmarkten en in de kerken in de hoofdstad. De jaarlijkse Kerstmarkt op het Rathausplatz heeft de grootste kerstboom, gewoonlijk rond de 30 meter. De kleurige kadootjes die onder de boom liggen worden geopend op Kerstavond (24 december).

Net voor of na de kadootjes geopend worden zitten meeste families gezamenlijk aan een overdadig kerstmaal. Het menu is een zaak van familietraditie. Vaak is er keuze uit vis, gans, koude salades of fondue. Uiteraard zal er ook een grote schaal met kerstkoekjes op een gegeven moment op tafel verschijnen. Na de feestelijkheden worden er overal door de stad kerstboom collectiepunten opgezet. De bomen worden meestal hergebruikt in een biologische energie opwekkende fabriek.

Kerkgangers vieren de Middernacht Mis op Kerstavond. Veel kerken zetten een stalletje op waarin zij de Stal van Bethlehem representeren, compleet met figuren van het kindeke Jezus, Maria en Jozef, de drie koningen maar ook een ezel en andere dieren. De meest romantische Kerststal staat bij de ingang van de Peterskirche in het eerste district, waar ieder jaar het Lains Game Reserve een stal opzet met levensgrote houten figuren (ingang Lainzer Tor). Eerste Kerstdag (25 december) is voor de Oostenrijkers meestal een familiedag. Op tweede Kerstdag, of St Stephen's Day (26 december) worden vaak bezoekjes afgelegd. Beide dagen zijn officiële vakantiedagen. Net voor het nieuwe jaar komt Wenen weer tot leven als duizenden feestgangers beginnen aan de viering van oud en nieuw. Op middernacht luidt de gigantische Pummerin bel van de St.Stephens katedraal het nieuwe jaan in. En dan begint het aftellen tot volgende kerst!

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen