Schwazer Silberbergwerk – de zilvermijnen van Schwaz

In het jaar 1500 daalden er duizenden mijnwerkers naar beneden in de mijnen van Schwaz. Ze gingen op zoek naar zilver en koper. Door alle vondsten die ze deden, werd Schwaz (Tirol) – en daarmee Oostenrijk ook – in een klap een van de rijkste en meest welvarende delen van Europa. Tegenwoordig kun je de zilvermijnen in Schwaz zelf bezoeken. Een uniek en onvergetelijk uitstapje voor het hele gezin.

De historie van de zilvermijn

Dat het in de Middeleeuwen hard werken was, blijkt ook als je de mijn betreden hebt. De grootste mijn(bouw) van de Middeleeuwen beleef je namelijk hier. Met het zilver dat gevonden werd hadden grote (zaken)families ineens een grote macht in handen wat betreft de Europese politiek. En die invloed en macht resulteerde ook in de grote ontdekkingen van de nieuwe werelden.

Zilver en koper

In de mijnen werd vooral zilver en koper gevonden. Op 800 meter diepte werkten de 10.000 mijnwerkers om zoveel mogelijk koper, maar vooral zilver te vinden. Het resultaat van het harde werken werd beloond. Maar liefst 85% van alle zilverproductie kwam in de Middeleeuwen uit Schwaz. Naast het felbegeerde zilver en koper dat er gevonden werd, bevatte de mijn ook het zeldzame mineraal anniviet. De kristalachtige structuur van het mineraal was direct zeer geliefd in die tijd.

Beleef de mijn

Zoals in de intro al staat: de zilvermijnen kun je zelf bezoeken! Een rondleiding door een ervaren gids van 90 minuten door de mijn geeft een goed beeld van het leven van de mijnwerkers. Hoe werkten ze? Hoe leefden ze? Hoe konden ze het zilver – en koper – vinden? Allemaal vragen waar je antwoord op krijgt. In de mijn is ook nog een oude mijnwerkerstrein. Deze trein rijdt nog steeds en kan tot 40 personen vervoeren. De trein brengt je onder de grond en als je klaar bent met de rondleiding brengt hij je ook weer boven. De constante temperatuur in de mijn is 12 graden Celsius, dit om niets te beschadigen van de prachtige geschiedenis. Kleed je dus goed aan en neem stevige schoenen mee. Die zijn nodig, want het kan af en toe – zeer – glad zijn in de mijn. Uiteraard krijg je van de mijn een beschermende jas en een goede helm.

De mijn is niet alleen leuk om te bezoeken, maar het is ook nog eens erg educatief voor kinderen. Zij leren zoveel nieuws tijdens het bezoek, dat ze er niet over uitgepraat raken. Misschien hebben zij wel eens iets geleerd op school over de Middeleeuwen en de zilvervondsten, maar nu maken zij het zélf mee.

Extra informatie

De mijn is in het hoogseizoen (mei – september) dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur en is in het laagseizoen (oktober – april) ook dagelijks geopend, maar dan van 10.00 tot 16.00 uur. De entree voor volwassenen is €17,00 en voor kinderen (5 – 14 jaar) €10,00. Er zijn ook speciale studenten- en ouderentickets: deze kosten €15,00. Neem wel je studentenkaart mee! Honden zijn niet toegestaan in het Silberbergwerk.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen