Wandelroute Smokkelaarspad bij Serfaus-Fiss-Ladis, Tirol

Het Tiroolse vakantiegebied Serfaus-Fiss-Ladis in het bovenste gedeelte van het Inntal besteedt met het nieuwe "Smokkelaarspad" aandacht aan het bewogen smokkelaarsverleden van de regio. De wandelaars worden ondergedompeld in het spannende en gevaarlijke bestaan van de moedige smokkelaars van Serfaus-Fiss-Ladis. Om in de schrale jaren na de oorlog in hun levensbehoeften te voorzien, hadden de straatarme bergbewoners vrijwel geen andere keuze dan te smokkelen. Toch waagden alleen de moedigste mannen in de regio zich aan deze riskante onderneming. Zij kenden de bergen op hun duimpje en moesten te allen tijde op hun hoede zijn. Dankzij hun onderlinge loyaliteit slaagden ze er keer op keer in de douanebeambten om de tuin te leiden. De smokkelaars van Serfaus-Fiss-Ladis, zoals Roland Schwenninger, Erwin Jörg en de koning der smokkelaars, Möderle, leven tot op de dag van vandaag voort in het collectieve geheugen van de inwoners. Hoewel het hele dorp wist wie de musketiers van de bergen waren, haalde niemand het in zijn of haar hoofd hen te verraden. De erecode van de smokkelaars luidde niet voor niets: geheimhouding, kameraadschap en loyaliteit. Het was één voor allen, allen voor één.

De erecode van de smokkelaars luidde niet voor niets: geheimhouding, kameraadschap en loyaliteit

Koffie, sigaretten, sacharine en nylonkousen zijn slechts enkele voorbeelden van de luxegoederen die via steeds wisselende geheime routes vanuit het Zwitserse Samnaun naar Innsbruck werden gesmokkeld. Smokkelen in de zomer was zwaarder dan in de winter; door het gebrek aan sneeuw konden de mannen niet skiën, dat maakte de tocht nog gevaarlijker. Het gevaar school niet alleen in het verraderlijke terrein van de Alpen, maar ook in de douaniers die overal op de loer lagen.

 © Tirol Werbung/Seilbahn Komperdell GmbH
Klik om te vergroten

Zowel 's zomers als 's winters trokken de jonge mannen (sommigen waren pas 16 jaar oud) de bergen in, waar ze werden blootgesteld aan de grillen der natuur, zoals lawines en steeds omslaand weer. Vooral voor de jonge knapen was het een hele eer de smokkelaarspaden samen met de ervaren smokkelaars te mogen beklimmen en in de edele kunst van het smokkelen ingewijd te worden.

Vanaf deze zomer kunnen vakantiegangers in de voetsporen treden van deze mannen en meer te weten komen over de trucjes en de routes die zij gebruikten. Bij de infostations van het nieuwe smokkelaarspad worden de wandelaars ingewijd in het gevaarlijke smokkelaarsbestaan aan de hand van verhalen over legendarische smokkelaars, de geheime tekens die zij hanteerden, de riskante, maar geruisloze reddingsacties en de ontberingen die zij leden.

Zes uur durende wandeling

De zes uur durende wandeling vereist enige mate van conditie en een vaste tred, maar dankzij de Komperdell- en Lazidbahn hoeven de wandelaars slechts een klein hoogteverschil te overbruggen. Het nieuwe wandelpad heeft niet tot doel de traditie van het smokkelen nieuw leven in te blazen, de bedoeling is om de fascinerende verhalen van de smokkelaars te vertellen en de wandelaars de oeroude magie van de bergen te laten voelen en hun zintuigen te prikkelen.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen