Snowbiken – ‘fietsen in de sneeuw’

Soms wil je op wintersport eens een dag wat anders doen dan skiën of snowboarden. Je zou kunnen gaan rodelen, wandelen of schaatsen, maar wist je dat je ook kunt snowbiken? Ja, het kan echt, met een snowbike. Oké, eerlijk is eerlijk, niet écht fietsen, maar wel op een fietsframe. Met een snowbike kun je jezelf voortbewegen in de sneeuw van een piste af. En het is écht ontzettend leuk! Benieuwd geworden?

Note vooraf: ga nooit snowbiken zonder dat je dit een keer met een ervaren snowbiker (of skileraar) hebt gedaan!

Wat is een snowbike precies?

Een snowbike is een fietsframe zonder wielen en trappers, maar het frame heeft wel een zadel en een stuur. In plaats van wielen zit er aan een snowbike skietjes op de plaatsen waar normaal je voor- en achterwiel zitten (bij een normale fiets). Aan je voeten zitten kleine ski’s (vaak big foots of mini ski’s). Hierdoor heeft het uiterlijk van een fiets, vandaar ook de naam: ‘snowbike’.

Hoe kun je dan ‘snowbiken’?

Doordat je voeten in kleine ski’s zitten en omdat op de plaatsen waar wielen zitten bij een gewone fiets ook skietjes zitten, kun je je heel makkelijk voortbewegen (of eigenlijk: laten glijden) in de sneeuw. De bedoeling van snowbiken is dat je bovenaan de piste begint en dat je zo je weg naar beneden vindt. Je kunt je bike sturen met je stuur en door met je te bewegen alsof je skiet.

Natuurlijk is het in het begin een beetje wennen (of zelfs onwennig), maar als je een lesje snowbiken volgt bij de skischool dan krijg je het al snel onder de knie en wordt het steeds leuker!

Welke pistes zijn geschikt voor het snowbiken?

Bijna alle pistes zijn geschikt voor het snowbiken. In het begin, als je met een skileraar (of ervaren snowbiker) gaat oefenen zal je beginnen op een groene of blauwe piste. Dit om de fiets onder controle te krijgen en om het draaien onder de knie te krijgen. Als je eenmaal genoeg geoefend hebt, kun je alleen van de piste gaan. Het leukste is natuurlijk om op een lange, brede piste te ‘fietsen’. Zo kun je van de ene naar de andere kant van de piste over de breedte en krijg je het steeds meer onder de knie. Hoe langer de afdaling, hoe beter. Zo heb je meer tijd om te biken, zonder dat je steeds weer opnieuw naar boven hoeft te gaan.
En hoe kom je weer boven? Heel simpel, met dezelfde lift als die je gebruikt bij het skiën. Of het nou een sleep-, anker- of stoeltjeslift is, dat maakt helemaal niets uit. Door de ski’s aan je voeten kun je ook gebruik maken van de sleep- en ankerlift en neem je gewoon de snowbike in je hand mee naar boven.

Tip:

Lijkt het je leuk om te snowbiken? Kijk van te voren of deze te huur zijn in het gebied waar je gaat skiën. Kijk dan ook meteen of er lessen worden aangeboden. Deze duren tussen de 2 en 4 uur en daarna kun je alleen gaan!

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen