Weense marktjes

Wie houdt er niet van een leuke markt? Met vrienden of familie een beetje rondkuieren, een lekkere snack verorberen, een origineel cadeautje kopen en je even neerzetten om een biertje te drinken: de ideale bezigheid op een doordeweekse avond. De Weense bevolking houdt er alleszins wel van. In Wenen zijn er dan ook een heleboel marktjes.

Kerstmarkt

 © Österreich Werbung/Popp Hackner
Klik om te vergroten

Wenen staat het bekendst voor haar kerstmarkten. Van midden-november tot Kerstmis wordt de stad overstelpt met kerststandjes. Op het Rathausplatz vind je de Wiener Adventzauber, dat misschien wel het meest volk trekt van alle Weense kerstmarkten. Je vindt er ongeveer 150 marktkraampjes, met kerstmiscadeautjes, versiering of typische winterse kost. Het stadhuis, en de bomen in de omgeving, worden steeds prachtig versierd. De Weihnachtsdorf aan Maria-Theresien-Platz, vervolgens, staat dan weer bekend voor het handwerk, dat een origineel kerstcadeau kan zijn.

Op de romantische kerstmarkt voor het Schönbrunn paleis kan je naast de typische kraampjes ook genieten van kerstconcerten. Ook de kerstmarkt in de tuin van het Belvedere is populair, voornamelijk door de indrukwekkende barokke omgeving.

De jongere bevolking in Wenen houdt van de Weihnachtsdorf in het Altes AKH, een oud ziekenhuis in het negende district dat nu als campus gebruikt wordt. Maar ook de kerstmarkt op de Karlsplatz, waar er live concerten komen, is een ware trekpleister voor het jongere publiek. Tot slot zijn er nog een heel aantal gezellige kerstmarkten in de Weense tuinen en parken zoals in het Türkenschanzpark, de Hirschstetten botanische tuinen, Schönbrunn Zoo en de Lainzer Tiergarten.

Meer dan zomaar groentemarkten

 © WienTourismus / Peter Rigaud
Klik om te vergroten

Naast de kerstmarkten zijn er doorheen het jaar een aantal gewone markten. De populairste markt is de Naschmarkt, in het zesde district, waar je terecht kan voor fruit, groenten, vis, vlees en internationale delicatessen, maar waar je ook kan dineren in tal van uiteenlopende restaurants.

Nabij Schwedenplatz heb je de Karmelitermarkt, in een steeds hipper wordende buurt. Hier vind je eveneens internationale keukens, maar de markt staat vooral bekend voor haar kunstaanbod. De Brunnenmarkt, vervolgens, is één van de grootste markten in Wenen. Deze markt ligt een beetje verder uit het centrum, in het zestiende district. Ook hier vestigden kunstenaars zich, maar de focus ligt op de eerste plaats op voedsel. Tenslotte staat de Rochusmarkt in het derde district bekend voor haar aanbod in kazen.

Ben je in de winter in Wenen, kan je een bezoekje brengen aan Die Markterei In de Alte Post waar een select aantal voedingsproducenten hun delicatessen te koop stellen. De markt loopt elke vrijdag en zaterdag van het laatste weekend van november tot het voorlaatste weekend van december. De Alte Post is een oud postkantoor in het eerste district van Wenen.

Rommel- en antiekmarkten

 © WienTourismus / Popp & Hackner
Klik om te vergroten

Overdag op de Naschmarkt vindt er een rommel- en antiekmarkt plaats. Dan kan je er een mix van kitsch, curiositeiten en kostbare antiekstukken aanschaffen. Maar als je vooral geïnteresseerd bent in antiek ga je best naar de Kunst- und Antikmarkt Am Hof. Deze markt, met onder andere oude schilderijen, boeken, manuscripten, porseleinen vazen en munten, is geopend van maart tot november. Een gelijkaardige markt is de Zeitreise-Antikmarkt, maar het aanbod is er ietsje informeler: Je vindt er onder meer elpees, uniformen, tapijten en oude advertentieborden. Het doet zich elke tweede en vierde zondag van de maand voor, in de Righstrassen Galerien. Voor handgemaakte keramieken, speelgoed, houtwerk en juwelen kan je tenslotte naar de handwerkmarkt in de Spittelberggasse. Deze loopt van Mei tot oktober, tijdens het eerste weekend van de maand.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen