Onderhouden van ski’s en snowboards

Ski’s en snowboards hebben tijdens een wintersport veel te verduren. Ze komen in aanraking met – natuurlijk – sneeuw, maar het kan ook voorkomen dat er – op half gesmolten pistes – zand, grind of modder liggen. Dit tast de waxlaag en de ski erg aan. Ook de scherpte van de kanten kan snel afnemen bij aanraking met een andere ondergrond als sneeuw. Als je eigen ski’s hebt kun je het onderhoud zelf doen, maar je kunt het onderhouden van ski’s en snowboards ook uitbesteden. Hierbij de voor- en nadelen van beide opties.

Het goed onderhouden van je skiuitrusting zorgt ervoor dat je ski’s (of snowboard) in topconditie blijven en ze minder gevoelig zijn voor gebreken. Door de scherpe kanten aan je ski’s (of snowboard natuurlijk) heb je een betere grip op alle sneeuwcondities, zelfs op harde sneeuw of ijs. De wax zorgt ervoor dat je lekker makkelijk over de sneeuw glijdt. Naast dat de wax voor een lekker gladde onderkant zorgt, verzorgt de wax ook meteen je ski’s. Hoe vaker je waxt, hoe beter dit voor je ski’s is. Door het waxen blijft je ski soepel, wordt hij sterker en is het minder vatbaar voor beschadigingen.

Het laten onderhouden van ski’s en snowboards

Het meest ideale is om je ski’s minimaal eens per jaar te onderhouden. Dat wil zeggen: nieuwe wax aanbrengen, de kanten slijpen en de groeven en gaten opvullen. Als je dit laat doen bij een – gespecialiseerde – sportwinkel (of in Oostenrijk bij de skiverhuur!), dan is er vaak een totaalprijs voor alles bij elkaar: het waxen, slijpen en – kleine – groeven opvullen. Zodra er (diepe) gaten of diepe groeven moeten worden opgevuld, kan de prijs wel eens snel oplopen. Zij hebben meer tijd nodig om de ski’s te repareren en het opvulmateriaal moet natuurlijk ook betaald worden.

Het grote voordeel van het laten onderhouden bij een – gespecialiseerde – sportwinkel is dat zij alle materialen al in huis hebben. Ook doen zij dit ontzettend vaak, waardoor de kans – nihil – erg klein is dat het misgaat.

Wel is het vaak zo dat je je spullen ongeveer een week kwijt bent, dus breng ze ruim voor de wintersport al weg! In Oostenrijk zijn je spullen wel bijna meteen klaar – hier kun je dus op wachten.

Het zelf onderhouden van ski’s

Als je een heel klein beetje handig bent, kun je makkelijk je eigen spullen onderhouden. Zeker als je de gebruiksaanwijzing(en) goed doorneemt, kan er bijna niks verkeerd gaan. Het kost wat tijd, maar dan heb je wel weer een goede skiuitrusting om op pad te gaan. Ook kun je je ski’s en snowboards onderhouden wanneer jij het wil en daarmee ontloop je meteen de (lange) wachttijden bij de sportwinkel.

Het nadeel van zelf onderhouden is dat je ontzettend veel spullen moet aanschaffen. De aanschaf van deze spullen is natuurlijk eenmalig (behalve de wax!), maar het duurt wel een paar jaar voordat je de aanschafkosten eruit hebt.

Zoals je ziet zitten er aan beide manieren voor- en nadelen. Het is maar net waar je zelf voor kiest. Zolang je ski’s en snowboards maar onderhouden worden, want dat is het meest belangrijk om ze langdurig mee te laten gaan en in een goede conditie te houden!

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen