Slechte sneeuwconditie?

Soms, heel soms, heb je van die dagen dat de sneeuwconditie (helaas) niet echt optimaal is. De sneeuw kan erg gesmolten zijn of er ligt juist teveel ijs in plaats van een heerlijke sneeuwlaag. Ook op een slechte sneeuwconditie kun je voorbereid zijn. Hoe? Lees het hier.

Natuurlijk droomt iedereen van een heerlijk zonnetje mét een perfecte sneeuwlaag, maar helaas, niet ieder gebied heeft een constante sneeuwconditie, waardoor je toch in de iets mindere conditie wil gaan skiën.

Belangrijkste dingen om te onthouden bij gesmolten sneeuw (lees: veel stenen)

Gesmolten sneeuw kan erg zwaar zijn om in te skiën. Het kan dus zijn dat je veel vermoeider bent dan op andere dagen. Dit komt omdat het erg zwaar is om gesmolten sneeuw (véél water!) te verplaatsen met je ski’s. Je ski’s (of snowboard) zijn natuurlijk speciaal gemaakt om door (of in) de sneeuw te glijden en ‘snijden’, maar niet voor water! Naast het feit dat het erg zwaar is, kijk ook goed uit met remmen (en vaart minderen). Dit gaat, zoals je misschien kunt begrijpen, op een ‘waterige, gesmolten’ piste ook lastiger dan op een perfecte piste. Oefen, als je ziet dat er al veel sneeuw weg is, dus even op een op een kleine, lage, blauwe piste om er zeker van te zijn dat het lukt! En om even terug te komen op het puntje: veel stenen. Tja.. Skiën kun je alleen op bergen en bergen bevatten (bijna altijd) véél sneeuw, dus dan ski je over een egaal oppervlak. Als de sneeuw dus (bijna) allemaal gesmolten is, dan komen de stenen dus aan de oppervlakte. Je eerste reactie is meestal dat je gaat afremmen als je stenen (ter grote van een kiezel of iets groter) ziet, maar doe dit alsjeblieft niet! Je kunt maar beter met volle vaart over de stenen heen, zo maak je minder diepe groeven in je ski dan wanneer je er rustig overheen gaat.

IJzige pistes

Naast de gesmolten (sneeuw) pistes, komt het ook wel eens voor dat je hele ijzige pistes hebt. Dit wil natuurlijk niemand! Ten eerste: zorg dat je materiaal goed geslepen is. Hierdoor heb je nét dat beetje meer grip op het ijs. Ook moet je in het geval van een ijzige piste de druk over je benen verdelen. Waar je normaal druk houdt op je dalski, is het in dit geval van belang dat je de druk op je berg- en dalski houdt, zodat je je sneller kunt corrigeren. Het slimste is in het geval van een ijzige piste om langs de zijkant van de piste te skiën. De truc zit hem namelijk in het feit dat iedereen altijd over het midden van de piste wil skiën. Als jij dan aan de zijkant gaat skiën, kan het zijn dat er nog fijne sneeuw ligt om te skiën. Ligt de ijzige piste helemaal in de schaduw of schijnt de zon er in de middag op? Als de zon er op schijnt in de middag, wacht dan tot hij een uurtje of twee geschenen heeft. Hierdoor smelt de sneeuw een klein beetje en zo is de piste iets minder ijzig.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen