Openbaar vervoer in Wenen

Parkeren in Wenen kost ongeveer €  2 per uur. Best een dure bedoening, dus. Daarbij is Wenen niet zo’n gemakkelijke stad om in te rijden. Gelukkig heeft Oostenrijks culturele hoofdstad een uitgebreid bus-, tram- en metronetwerk. En is het heel gemakkelijk – en best goedkoop – om ervan gebruik te maken.

De metro, of U-Bahn zoals ze in Wenen zeggen, bestaat uit vijf lijnen: U1, U2, U3, U4 en U6. Alle grote bezienswaardigheden hebben een metrostop: Stephansplatz voor de Stephansdom, Karlsplatz voor de Karlskirche, enzovoort. Daarbij rijdt de metro redelijk ver uit het centrum. Als je nog verder wilt gaan, kan je gemakkelijk overstappen op een treinverbinding. De treinhaltes sluiten altijd vlot aan op de metrohaltes. De treinverbindingen staan aangeduid met de letter S op het metroplannetje.

Opgelet! ’s Nachts kan je niet rekenen op alle metro’s, bussen en trams die je overdag wel kan benuttigen.

Naast de trein en metro zijn er ook bussen en trams in Wenen. Het Weens tramnetwerk, met z’n 172 km aan sporen, is het vijfde grootste ter wereld. Er zijn 28 tramlijnen in totaal. Het mag dan niet zo’n snelle manier zijn van reizen, het is wel heel aangenaam omdat je ondertussen de stad kan bekijken. Bussen in Wenen zijn ook enorm talrijk: In totaal zijn er 145 verschillende buslijnen.

Opgelet! ’s Nachts kan je niet rekenen op alle metro’s, bussen en trams die je overdag wel kan benuttigen. Op vrijdag- en zaterdagnacht zijn er wel metro’s doorheen de hele nacht, maar op een doordeweekse dag stoppen de metro’s omstreeks middernacht. Er zijn wel een aantal nachtbussen en trams (aangeduid met de letter N). Deze rijden ook doorheen de week.

 © Wiener Linien
Klik om te vergroten

Op de website van Wiener Linien kan je gemakkelijk te weten komen welke tram, metro of bus je moet nemen om op locatie te raken. De website is beschikbaar in het Duits en het Engels. Maar nog gemakkelijker, voor als je een smartphone hebt, is Qando, een mobiele app voor zowel iphone als Android. Deze app integreert de tijdstabellen van de trams, metro’s en bussen. Daarbij krijg je ook real-time informatie over eventuele dienstonderbrekingen. Een aanrader!

Hoeveel kost dat nu, het openbaar vervoer? Het is heel belangrijk dat je steeds een geldig vervoersbewijs op zak hebt, want er is regelmatig controle. En een boete is niet min! Een ticket kan je verkrijgen in metrostations, krantenwinkels en online via de website van Wiener Linien. Een enkel ticket (hiermee kan je overstappen) kost € 2.20. Kinderen die jonger zijn dan zes jaar mogen gratis rijden. Kinderen tot vijftien jaar betalen slechts € 1.10 voor een ticket en mogen gratis rijden op zondagen en feestdagen. Je kan ook kiezen voor een 24-uren- (voor € 7.60), 48-uren- (voor € 13.30), 72-uren- (voor € 16.50), of week-ticket. Mogelijk zal de Wien-Karte je ook wel interesseren. Met deze 48- of 72-urenkaart kan je vrijelijk het openbaar vervoer gebruiken én heb je toegang tot meer dan 210 kortingen op musea, cafés en dergelijke meer.

Lees ook

  1. Wij zijn afgelopen weekend naar Wenen geweest en hebben een weekkaart gekocht, zonder erop te letten welke datum deze weekkaart geldig was. Wij waren in de veronderstelling dat wanneer je voor een weekkaart kiest, deze een week geldig is vanaf het moment dat je deze aanschaft. NIET DUS!! Let dus goed op dat je de datum aanpast!! Boete = €103,00 pp contant afrekenen bij de controleurs (en die zijn niet aardig of begripvol...) De Vienna Passe is een mooi product. Hiermee kun je NIET in het openbaar vervoer reizen, maar wel met de hop on-hop off bussen naar alle bezienswaardigheden en heb je gratis toegang tot deze bezienswaardigheden :)

    .

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen