Oostenrijkse wijn

In vergelijking met de grote Europese wijnlanden valt Oostenrijk een beetje in het niet. Maar op de hectare komt het niet aan, de kwaliteit geldt. Er zijn Oostenrijkse wijnen die in de classificatie tafelwijn vallen, maar er zijn ook verrassend goede kwaliteitswijnen - sommige wijnen hebben zelfs internationale prijzen gewonnen - en die zijn maar bij een selectief publiek bekend. De witte wijnen variëren van licht droge tot zware, zoete dessertwijnen; de rode wijnen van fruitig tot robuust. De beste wijnregio’s zijn te vinden in de zonnige heuvelgebieden van Niederösterreich en Burgenland in de Wachau, het Weinviertel en de streek ten zuiden van Wenen c.q. rond de Neusiedler See en in het zogenoemde Blaufränkisch gebied bij de Hongaarse grens. In deze gebieden worden wijnseminars gehouden voor de echte liefhebbers en de professionele wijnproever.

Wijnproeverij

De toerist die ongedwongen Oostenrijkse wijnen wil keuren en proeven kan terecht bij onconventionele wijnboerderijen, Heurigen (wijnlokalen) en plaatselijke wijnfeesten waar diverse wijnproducenten uit de regio present zijn, Data en plaatsen zijn te vinden op www.weinkalender.at.

Bekende wijnsoorten zoals Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Merlot winnen de laatste jaren terrein in Oostenrijk. Traditionele soorten zijn:

  • Blauer Burgunder: krachtige rode kwaliteitswijn, één van de betere rode wijnsoorten
  • Blauer Portugieser: lichte, soepele rode wijn
  • Blaufränkisch: ronde, soepele tot volle kwaliteitswijn variërend van rosé tot robijnrood, hoort eveneens tot de betere Oostenrijkse rode wijnsoorten
  • Grüner Veltliner: lichte, fruitige witte wijn en is de bekendste Oostenrijkse wijnsoort, maar goede kwaliteit is een uitzondering
  • Müller-Thurgau: lichte, half zoete witte tafelwijn
  • Muskat-Ottonell: half zoete witte wijn met een vleugje notenmuskaat
  • Riesling: half zoete, kruidige witte wijn
  • Schilcher: een soort rosé
  • Traminer: fruitige geelwitte dessertwijn met een vleugje rozijn
  • Weissburgunder: goede, licht droge witte kwaliteitswijn, ook bekend als pinot blanc
  • Welschriesling: een frisse, licht droge, kruidige witte wijnsoort, zowel tafel- als kwaliteitswijnen
  • Zweigelt: populaire rode wijnsoort; jonge wijnen zijn mild en fruitig, oudere wijnen zijn droger  
  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen