Gastronomie Bijgerechten Oostenrijk

In Oostenrijk kunt u als bijgerecht meestal kiezen uit Salzkartoffeln (gekookte aardappelen bestrooid met peterselie) of Bratkartoffeln, rijst, knödels of noedels want Oostenrijk kent een hoogontwikkelde deegwarencultuur. Er is een rijke variatie aan Spätzle, Bandnudeln en andere noedels die bedekt worden met fijne vleessauzen. De groentecultuur is voor een groot deel uit het vruchtbare en warmere Zuid-Tirol geïmporteerd, het bergland van Tirol en Vorarlberg was meestal niet geschikt voor tuinbouw. Als de producten Oostenrijks zijn, komen ze vooral uit het Donauraum, Niederösterreich en Burgenland Er is wel een traditie in rauwkostsalades. Gebruikelijk en algemeen is de Gemischter Salat (witte bonen, sperziebonen, tomaat, paprika uit het zuur) en vooral de zeer smakelijke Krautsalat (zuurkool of rode kool), Gurkensalat (komkommer), Rote Rüben (rode bieten in het zuur) en Tomaten- of Paradeisersalat.

 ©  Graz Tourismus - Harry Schiffer
Klik om te vergroten

Helaas is het in het doorsnee-Gasthof slecht gesteld met de gekookte oftewel te zacht doorgekookte groente (vaak uit glas, blik en steeds meer diepvries). Opgediend wordt meestal voedzame en vitamine C-rijke Sauerkraut (zuurkool) of Karfiol (bloemkool), Fisolen (bonen) en zachte tomaten, en als u geluk heeft gevulde paprika’s.

In augustus wordt het feest, want de cantharellen (Eierschwammerl) komen op de markt. Ze verdwijnen in romige soepen en sauzen. Ook wordt het dan tijd voor de Steinpilze of Herrenpilze (eekhoorntjesbrood) die door menig Gasthof in schijfjes worden gesneden en op een tafel in de open lucht te drogen worden gelegd, of aan een draadje geregen, zodat bij gebruik hun notensmaak nog beter tot uiting komt. Duizenden Oostenrijkers zoeken naar eetbare paddenstoelen in de nazomer en herfst. Vroeger, toen men hier nog in armoede leefde, betekende dit menu een uitstekende vervanging voor het onbetaalbare vlees. Broccoli en ingevoerde slasoorten zijn in opmars. Maar naar prei, spruitjes, spinazie, courgette, aubergine, witlof, bleekselderij en selderijknol, venkel, pompoen zoekt u vaak tevergeefs op het menu.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen