Plaatselijke Specialiteiten

Tirol

Op de menukaart van kleine Gasthöfe treft u nog echte Tiroolse gerechten aan, zoals Tiroler Leber (kalfslever) en Ofenleber, een gemengd gerecht van gebakken varkensvlees, -long en -lever, op smaak gemaakt met ei, knoflook en uien. Andere bekende regionale specialiteiten zijn de Tiroler Speckknodel, deegballen uit brood, melk, uien, spek en eieren, en de Tiroter Gröstl, een schotel uit rundvlees, aardappelen, spek of worst. Bovendien worden diverse Tiroolse bergkazen aangeboden, soepen uit ‘grootmoeders keuken’ en wildgerechten.

Vorarlberg

Melk, kaas, meel, aardappels, vlees en vis zijn de hoofdingrediënten van de traditionele Vorarlbergse keuken. Bekende specialiteiten zijn de Schübling, worst geserveerd met Spätzle (een soort pasta) of met Knödeln (deegballen); de smakelijke Käsknöpfle (een soort pastagerecht met Vorarlbergse kaas) en Schweinsniere (varkensniertjes). Voor liefhebbers van vis zijn er meerzalm uit het Bodenmeer en forel.

Salzburg

Salzburger Nockerln zijn een luchtig hoofdgerecht uit meel, melk, suiker en eieren.

Salzburgerland

Specialiteiten zijn Salzburger Braten, met spek en ham gevuld varkensvlees, Speckkraut, zuurkool met spek, jeneverbessen, Knödel of aardappels en de Pongauer Nock’n, een soort pastagerecht van aardappels en meel met boter en spek. Een bijzonder gerecht is de Biersuppe, gemaakt van donker of licht bier en op smaak gebracht met ei, room, zout, peper, suiker en nootmuskaat.

Karinthië

Kaerntener Kasnudeln / Spezialitaet
 © Österreich Werbung/Viennaslide
Klik om te vergroten

In het algemeen zijn de gerechten uit de Karinthische keuken zwaar, vet en niet ieders smaak, zoals de Kirchtagsuppe, een soep van vlees, ingewanden en merg, of de Leberlan, deegballen met vlees en ingewanden. Uiterst populair zijn de Kasnudeln, een variant op de Italiaanse pasta uit meel, kwark en aardappelen op diverse wijze gevuld.

Oberösterreich

De Oberösterreichse keuken bestaat uit regionale variaties op de zware Oostenrijkse keuken, met een accent op vis- en wildgerechten. Het predikaat ‘typisch’ verdienen de zoete delicatessen, waarvan bijna iedere stad en streek er heeft. Bekende lekkernijen zijn het chocoladegebak Linzer Torte en de Ischler Krapfen, een soort Berliner bol met chocolade.

Niederösterreich

Lokale specialiteiten zijn onder meer de Waldviertler Krautstrudel (een koolvariatie op de bekende Apfelstrudel), de Weinviertler Sauerampfersuppe (zuringsoep) en de zoete Wachauer Marillenknodel (gekookte meelballen gevuld met abrikozen). Lekker zijn de fantasievolle paddestoelgerechten, die je vooral op de menukaart in het Wald- en Mostviertel aantreft. En natuurlijk worden langs de Donau visgerechten aangeboden.

Burgenland

Liefhebbers van vis vinden op de menukaarten van de restaurants aan de oevers van de Neusiedler See snoekbaars (Zander) en forel.

Steiermark

Steirische bijzonderheden zijn onder meer Kürbisrahmsuppe, een romige pompoensoep, de Steirische Hirtenkäse (schapenkaas) en vleesgerechten als Mostbraten, Steirisches Wurzelfieisch en Styra Beef. Liefhebbers van vis hebben de keus uit forel, snoekbaars en karper, die voornamelijk in het noordwesten en in het zuiden worden aangeboden. Bijzonder smakelijk is de Kürbiskernöl (olie uit pompoenpitten), die de salades een lekkere notensmaak geeft.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen