Skiën met extreme kou

Soms zijn er van die dagen – of weken – in de bergen dat het extreem koud is. Soms is het koud en waait – of stormt – het ook nog eens. En als dat nog niet genoeg is kan het ook wel een héél koud zijn, waaien en sneeuwen tegelijk. Op die dagen met extreme kou kun je je, net zoals op warm weer, ook voorbereiden. Maar hoe doe je dat?

Weerbericht en dalstations

Net als bij het skiën met mooi weer, moet je bij het skiën in extreme kou ook het weerbericht checken. Dit kan het beste via je smartphone of tablet of via de tv. Naast dat je het weer kunt checken via bovenstaande wegen, hebben dalstations (waar de liften/gondels beginnen) bij extreme kou vaak ook een notitie hangen met het weer voor morgen, zodat je niet onvoorbereid de piste op gaat en voor verrassingen komt te staan.

Je outfit

Bij extreme kou zijn, meer nog dan bij mooi weer, laagjes kleding van essentieel belang. Draag bij aangekondigde kou (tenminste, dat raad ik aan) ten minste vijf lagen kleding. Te beginnen met een – thermo ! – hemd, daaropvolgend een t-shirt, daarna een pulli, na de pulli een waterdicht vest of jasje en daarna nog je gewone ski jas met de windvanger dicht. Op die manier elimineer je de meeste kou al. Draag onder je skibroek zeker een thermolegging, die ga je namelijk echt waarderen op zo’n dag! Wat ook heel belangrijk is, is dat je kleding goed aansluit. Hoe minder speling er tussen de kleding zit, hoe beter.

Hoofd- en handbescherming

Alles uit de kast halen is geen overbodige luxe tijdens kou. Op dit moment kan je niet meer zonder handschoenen. Laten de handschoenen nog teveel wind en kou door naar jouw idee, draag dan een “onderhandschoen”. Dit zijn kleine, strakke, perfect aansluitende handschoenen, speciaal voor onder je normale handschoenen. Ze sluiten de meeste kou al buiten, dus een dubbele bescherming kan nooit kwaad. Als je normaal gesproken een muts draagt tijdens het skiën, zou je nu kunnen overwegen om een helm te dragen. Als je toch een muts zou willen dragen, probeer dan een hoofdband onder je muts te dragen. Dit beschermt je oren extra tegen de kou. Ski je normaal gesproken met een helm, doe dit dan ook zeker met de kou. Zorg dat alle ‘extra’s’, zoals de oorbeschermers in je helm zitten, zodat je al een extra bescherming hebt. Je kunt onder je helm ook nog een soort bandana of hoofdsjaal dragen, zodat je alles extra goed beschermt is tegen de vrieskou.

De rest beschermen

Draag om je nek te beschermen een goede, dikke sjaal. Een sjaal zorgt ervoor dat je geen kou op je nek krijgt, waardoor je lekker warm blijft. Om je ogen te beschermen tegen de kou, moet je eigenlijk een skibril dragen. Ten eerste blijft hier je zicht beter mee en ten tweede blijven je ogen en de huid er omheen warm door de skibril. Om je gezicht te beschermen tegen de wind en kou, zou ik aanraden om een dun (houd het dun) laagje vaseline aan te brengen op je gezicht. Hoewel dit misschien in het begin een beetje onwennig zal zijn, zal je er uiteindelijk erg blij mee zijn. Je sluit door het laagje vaseline als het ware je gezicht helemaal af voor wind en kou. Breng de vaseline ongeveer ieder uur opnieuw aan, zodat je zeker weet dat het zijn werk blijft doen.

Tips: kijk of er in het gebied skiliften zijn met stoelverwarming. Zo blijf je tussen het skiën door lekker warm. En als laatste: neem genoeg pauzes tussendoor, kou vraagt veel van je lichaam, dus overbelast jezelf niet.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen