Dranken
Oostenrijk heeft goede wijnen, maar ook veel goedkope en slechte wijnen die nauwelijks te drinken zijn. Er zijn hele goede dessert wijnen in Oostenrijk. De wijnstreek van Oostenrijk bevindt zich voornamelijk rond de Neusiedlersee. De typische Oostenrijkse druivensoorten, gecombineerd met het vakmanschap van de vaak kleinschalige wijnhuizen leveren unieke rode, witte en edelzoete wijnen van wereldklasse op. Het is heel gebruikelijk om alleen een glas wijn te bestellen; een Achterl of een Viertel.

G’spritzte
Een populaire Oostenrijkse drank is de G’spritzte: Dit is een glas rode of witte tafelwijn met spuit - of bronwater. Het is even wennen, water bij de wijn, maar eerlijk gezegd wel een goede dorstlesser. De G’spritzte wordt dan ook niet bij de maaltijd, maar gewoon tussendoor gedronken.
Bier
Naast wijnland is Oostenrijk ook een bierland. Gewone pils en bier met gist zijn het meest gangbaar en worden geschonken in glazen van uiteenlopende grootte: van een Pfiff (fluitje) tot een Krügerl (halve liter). Eigen brouwerijen vindt u in Tirol, Karinthië en Steiermark (Schladminger, Puntigamer, Gösser en Reininghaus Bier). En dan zijn er nog de hartversterkende borrels, geschonken als einfach (2 cl) en als doppelt ( 4cl). De bekendste zijn: Enzian (uit de wortels van de enziaan), Obstler (uit appels of peren), de koppige Vogelbeere (uit rode bessen), de Kirschschnaps (uit kersen), de Zwetschgener (uit pruimen) en de Marillenbrand (uit abrikozen). In diverse Gasthäuser wordt nog ouderwets een Hausgebrannter aangeboden, een borrel uit eigen stokerij.
Glühwein
Om op te warmen is vooral de bekende Glühwein gangbaar.
Almdudler
Een populaire Oostenrijkse niet-alcoholische drank is de Almdudler, een kruidige frisdrank die vooral kinderen goed smaakt.
Reacties