De oude stadskern van Graz

In de deelstaat Stiermarken in het zuidoosten van Oostenrijk kunt u de prachtige stad Graz vinden, met een betoverende oude stadskern die wat betreft historische waarde zeker niet onderdoet voor de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De oude stadskern staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is nog volledig intact en heeft bezoekers ontzettend veel moois te bieden. Hoe kan het ook eigenlijk anders in de grootste historische binnenstad van Midden-Europa.

Bekijk de stad van boven

 © Graz Tourismus - Harry Schiffer
Klik om te vergroten

De oude stadskern laat zich misschien wel het beste bewonderen vanaf hoger gelegen grond. En laat er nou midden in de oude stadskern van Graz een berg zijn waarvan u de top per lift, kabelbaan of wandelend kunt bereiken. De zogenaamde Schloßberg biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de hele stadskern. En ook op de berg is genoeg moois te zien. Zo vindt u er een mooi fort, een prachtig park en de iconische Klokkentoren van Graz, die ook wel als het symbool van de stad wordt gezien. Neem alles wat u boven en beneden in de stadskern ziet goed in u op. Zo zijn de rode daken waar u op uitkijkt wereld cultuurerfgoed.

Struin door de middeleeuwse steegjes

 © Graz Tourismus - Harry Schiffer
Klik om te vergroten

Na een verblijf op de Slossberg is het tijd om de oude stadskern van wat dichterbij te gaan bekijken. Dit doet u het beste tijdens een ontspannen wandeling door de leuke middeleeuwse steegjes en straatjes. Onderweg komt u tal van mooie dingen tegen, zoals prachtige binnenplaatsen en historische kerken. U komt langs barokke en renaissancegebouwen, zoals het prachtige Schloss Eggenberg en de Dom van Graz. De eerste is een mooi paleis met een uitgestrekte Engelse tuin, een indrukwekkende kunstcollectie en een bijzondere symboliek. De Dom van Graz is vooral vanwege zijn mooie fresco’s een bezoek waard. Achter de Dom kunt u het Mausoleum van Keizer Ferdinand II vinden.

Bezoek ook de vele musea in de oude stadskern

In het jaar 2003 was Graz de Culturele Hoofdstad van Europa. In dit jaar werd het Kunsthaus gebouwd, dat door zijn bijzondere vormgeving in niets op andere kunsthallen lijkt. De bijnaam ‘Friendy Alien’ doet zo vermoeden waarom. U vindt het aan de rechteroever van de rivier de Mur en herkent het aan zijn buitenaardse vormgeving. Het huisvest wisselende exposities van hedendaagse en moderne kunst, die vooral voor liefhebbers van architectuur, design, nieuwe media, film en fotografie interessant zijn. Ook de Neue Galarie Graz is met zijn 60.000 kunstobjecten een bezoek waard. Het huisvest exposities met objecten met een ontstaansperiode vanaf de 19e-eeuw en heeft een vaste tentoonstelling gericht op de kunstenaar Günter Brus. Iets heel anders, maar toch van groot historisch cultureel belang vindt u in het Landeszeughaus in Graz. In dit unieke museum kunt u ’s werelds grootste collectie arsenaal bewonderen.

Voor ieder wat wils

 © Graz Tourismus - Toni Muhr
Klik om te vergroten

De oude stadskern van Graz biedt echt voor ieder wat wils en is veelzijdig genoeg om u dagenlang te kunnen vermaken. De ene dag begeeft u zich op een prachtige berg midden in de stadskern waar u geniet van het schitterende uitzicht en de volgende dag dompelt u zich onder in de interessante musea die de stad te bieden heeft. Ook kunt u zich moeiteloos meerdere dagen vermaken in de middeleeuwse straatjes en op de mooie binnenplaatsen. De oude stadskern van Graz maakt zijn benoeming als Werelderfgoed dan ook meer dan waar!

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen