Ski les geven aan kinderen

Iedereen die voor het eerst gaat skiën heeft ski les nodig. Het leuke is dat iedere leeftijdsgroep een andere aanpak nodig heeft en als je binnen de skischool kunt rouleren met groepen is dat natuurlijk een leuke afwisseling. De volwassenen beginnersgroepen zijn altijd leuk, maar ski les geven aan kinderen (en hele jonge kinderen) vergt een hoop aanpassingsvermogen en geduld.

Ieder kind is anders

Natuurlijk is ieder kind anders, anders zou het ook maar saai zijn! Dit geldt – natuurlijk – ook voor jonge kinderen in je skiklasje. De meeste skischolen bieden ski les aan vanaf 2,5 – 3 jaar. Als je les gaat geven aan de jongste kinderen, dan krijg je meestal kindjes tussen de 2,5 en 5 jaar oud. Erg jong dus, maar super leuk.

Aanpassing en geduld

Zoals in de inleiding al staat, heb je voor ski les geven aan jonge kinderen een hoop aanpassingsvermogen en geduld nodig.

Stel jezelf aan het begin van de lessen voor met je voornaam. Zo kunnen ze, als ze je nodig hebben, bij je voornaam noemen, in plaats van steeds ‘juffrouw’ of ‘meester’. Zelf heb ik gemerkt dat kinderen het bij de voornaam noemen van hun leraar fijner vinden dan juffrouw of meester.

Om deze hele jonge kinderen te leren skiën kun je het best spelenderwijs aan de slag gaan. Begin in de ochtend met een spelletje of dansje als warming-up. Op die manier worden ze warm zonder dat ze er erg in hebben. Ook moeten ze gewend raken aan het feit dat er skischoenen in plaats van gewone schoenen aan hun voeten zitten. En ook dat er later ook nog ski’s onder komen. Oefen ook veel met attributen als stokken, ‘stuurtjes’ (deze heeft bijna iedere skischool wel liggen), ballen en ballonnen. Zo zijn ze eigenlijk niet ‘echt’ met skiën bezig, maar krijgen ze wel het gevoel van op de ski’s staan met skischoenen.

Bouw alles rustig op en overhaast vooral niets. Veel kinderen vinden het eng om te skiën. Ski in het begin veel met ze mee (individueel) en herhaal alles een paar keer. Zo krijgen zij alles beter onder de knie en kunnen jullie sneller van de piste af.

Kinderen vinden het leuk als je met hen kunt praten over ‘kinderhelden’, bijvoorbeeld van tv, uit boeken of series. Ook als je verhalen vertelt over hoe geweldig skiën kan zijn, dan zijn ze vaak super geïnteresseerd aan het luisteren en gaan ze daarna beter hun best doen, om ook zoals de juffrouw te worden.

Geregeld pauze

Dat jonge kinderen sneller moe zijn dan iets oudere kinderen en volwassenen spreekt voor zich. Las dan ook geregeld een pauze in, zodat ze even kunnen rusten, iets drinken en eventueel een klein spelletje kunnen doen. Op die manier blijven ze tijdens de les gefocust op wat er gezegd word.

Als het van de skischool is toegestaan doe je er ook goed aan om een zak met snoepjes (gummiberen) mee te nemen. Als ze dan pauze hebben, kun je iedereen een snoepje geven. Dit geeft ze natuurlijk ook weer energie… ;)

Vraag tijdens de ingelaste pauze ook of er iemand naar de wc moet. Dan kan iedereen gaan als hij of zij moet en hoef je de les niet te onderbreken voor een plaspauze.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen