Skileraar worden in Oostenrijk

Een zeer geromantiseerd beroep, skileraar. Hele dagen in de sneeuw, iedere week lesgeven aan nieuwe klasjes en een hoop vrijheid. Maar, hoe krijg je deze (droom)baan? Hoe kun je skileraar worden en hoe pak je het aan?

Als je er aan denkt om skileraar te worden, moet je eerst bij jezelf nagaan of je genoeg ervaring hebt met skiën. Een week of 6-9 zou in principe voldoende moeten zijn.

De opleiding tot skileraar is te volgen in Nederland, maar de meeste skileraren verkiezen de opleiding in Oostenrijk boven die van Nederland. Waarom? Omdat je oefent in de echte sneeuw (in plaats van op een binnen- of borstelbaan) en omdat je zo de bergen van jouw gebied meteen kunt verkennen.

De opleiding

 © Sunkid / Austria.info
Klik om te vergroten

De opleiding “Anwärter” bij de TSLV (www.tslv.at) duurt 10 dagen, waarvan je een dag (de 5e of de 6e dag) vrij bent. De opleidingen vinden verspreid over Oostenrijk plaats, zodat er altijd wel een gebied is in de buurt van waar jij gaat werken.

Tijdens de opleiding krijg je ’s morgens altijd een uur theorie. De theorie is in het Duits (!!!). Het is geen ingewikkeld Duits, dus als je goed hebt opgelet op de middelbare school moet het lukken. Om de theorie te leren krijg je een grote map mee met alle informatie, zodat je het nog kunt nalezen. Na de theorie ga je de berg op. Hier krijg je les in het lesgeven, je techniek wordt bijgeschaafd en je oefent alvast voor de “Prüfung”, of te wel, je examen. Je moet aan het eind van de week namelijk drie examens afleggen. Je moet je eigen groep lesgeven en je moet een parcours skiën zonder fouten en met de techniek die je daar geleerd hebt. Daarnaast moet je ook nog een theorie-examen afleggen. Aan het eind van de dag hoor je of je geslaagd bent en of je dus officieel skileraar bent! Als je geslaagd bent krijg je meteen je Anwärter uitgereikt.

Via een skischool of privé?

Natuurlijk zijn er ook kosten aan verbonden als je de Anwärter opleiding gaat doen. Er zijn twee opties. 1: je schrijft jezelf in voor de opleiding en je regelt alles zelf. 2: je gaat de opleiding volgen door de skischool waar jij gaat werken je te laten inschrijven. De skischool heeft zo de zekerheid dat jij bij heb komt werken en jij bent zeker van werk, nadat je je papiertje hebt gehaald.

Het voordeel van alles zelf regelen is dat je kunt gaan en staan waar je zelf wil, zonder dat iemand zich met jou gaat bemoeien. Je kunt altijd wel een skischool vinden die iemand nodig hebben. Het nadeel van zelf regelen: het is kostbaarder dan via een skischool en je komt misschien niet in het gebied van je eigen keuze te werken, omdat de skischolen al genoeg mensen hebben.

Het voordeel van via de skischool is dat je korting krijgt op de opleiding en dat je verzekerd bent van werk na afloop van de opleiding. Het nadeel is wel dat je voor een heel seizoen vastzit aan de skischool.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen